Две жени, екологични активистки, хвърлиха супа върху бронираното стъкло, защитаващо

...
Две жени, екологични активистки, хвърлиха супа върху бронираното стъкло, защитаващо
Коментари Харесай

Заляха със супа и Мона Лиза

Две дами, екологични активистки, хвърлиха чорба върху бронираното стъкло, защитаващо „ Мона Лиза “ в неделя заран.

На фрагменти от случая, оповестени от организацията за видео вести CLPRESS, се виждат две дами, облечени в тениски с надпис Riposte Alimentaire. Те заливат защитното стъкло, покриващо картината, с кафяво-жълто вещество. След това стартират да крещят лозунги за „ правото на здравословна и устойчива храна “, че френската „ селскостопанска система е болна “ и че „ всеки трети французин пропуща хранене “.Акцията им бе бързо прекратена от защитата на Лувъра, която закри пространството пред картината на Леонардо да Винчи с платнени паравани и помоли посетителите да изоставен залата.



По-късно действието беше декларирано в прессъобщение, изпратено до Агенция Франс Прес от група, наречена Riposte Alimentaire („ Хранителна опозиция “), представяща се като „ френска гражданска опозиция, която има за цел да докара до радикална смяна в обществото на климатично и обществено равнище “, оповестява Българска телеграфна агенция.

След случая управата на Лувъра задейства спешен център - залата, в която се намира „ Мона Лиза “, беше неотложно евакуирана и стартира да се почиства.

В изказването хвърлянето на чорба върху „ Мона Лиза “ е показано като „ началото на акция на гражданска опозиция, която носи ясно искане, потребно за всички: обществена сигурност на устойчивата храна “.

Най-известната картина в света към този момент няколко пъти е била жертва на вандализъм. 

През 2009 година екскурзиант хвърли чаша чай по картината, счупвайки елементарното тогава стъкло, след което беше инсталиран заслон от бронирано стъкло.

През май 2022 година 24-годишен клиент на музея хвърли парче крем от торта върху картината и го размаза върху бронираното стъкло. Той изясни действието си с желанието да притегли вниманието към „ положението на планетата “.

През 1974 година, когато творбата на Да Винчи е изложена в Националния музей на Токио, тя е напръскана с багра, само че след това е изцяло реставрирана. Преди това, през 1956 година, има още две офанзиви: в първия случай мъж я заля с киселина, повреждайки долната част на платното, а във втория боливийски художник я замери с камък, причинявайки леки вреди.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР