Две изключително трудни учебни години имаше в целия свят. Дистанционното

...
Две изключително трудни учебни години имаше в целия свят. Дистанционното
Коментари Харесай

Учителите в Израел се противопоставят на отнемането на месец от ваканцията им



Две извънредно сложни образователни години имаше в целия свят. Дистанционното образование може да е напредък за гимназистите, само че дребните възпитаници по този начин и не получиха привички за образование, които могат да се основат единствено в класната стая. Затова министерството на просветата в Израел реши да компенсира отдалеченото образование през зимните месеци с летни учебни заведения, на които акцент ще са заниманията по математика, британски и роден език. Таксата е относително ниска - 50 лв. за цялостен месец за всекидневни занаяти по трите предмета плюс спортни занимания и развлечения за одобряване на способността за другарство в колектив, нещо, което при отдалеченото образование няма по какъв начин да бъде усвоено.Профсъюзът на учителите се опълчва на отнемането на месец от полагащата се на учителите почивка. За тях образователната година бе изключително тежка поради по-трудните за подготовка и осъществяване занятия при отдалеченото образование. Малцина се съгласиха да останат в класните стаи даже при двойно възнаграждение. Повечето одобриха профсъюзното решение и към този момент са в отпуск. На тяхно място с учениците ще се занимават лелките в детските градини, доброволци и студенти в учебните заведения. Помощник възпитателките в детските градини месец ще са „ детски учителки “ на летните учебни заведения, само че стачкуват. Искат да получават двойната заплата, само че не своята, а на титуляра, който за разлика от тях е с висше обучение и педагогичен стаж.
Има ли метод да се излезе с чест от обстановка питаме Ави Бенвенисти, шеф на най-престижното учебно заведение в Гиватайм.

" Целта на тези учебни заведения е да попълни пропуските, в материала за образователната година. Но има няколко съществени казуса. Първо, доста малко от учениците се записаха в тези учебни заведения. Все още не е ясно какъв брой ще са ефикасни и дали ще оказват помощ да се преодолеят разликите сред другите пластове на популацията или още повече ще ги задълбочат . Съвсем малко от учителите, против двойно възнаграждение, са подготвени да не употребяват част от полагаемия им се годишен отпуск “.

Според него такова лятно учебно заведение не е решение на казуса.

„ Можеха да удължат с един месец тази образователна година. Тогава учениците биха учили при непрекъснатите си учители. А последваща образователна година да стартира през октомври. Септември е изпълнен с празници и децата съвсем не учат, а учителите са ангажирани в учебно заведение и не могат да пътуват. Според мен това е методът да се попълнят пропуските, а не образованието единствено на искащите. В множеството случаи учители ще бъдат кръжок -ръководители или студенти и не съм убеден, че ще съумеят без никакъв педагогичен опит, да попълнят знанията на децата . В Тел Авив са решили лятното учебно заведение да е със записани уроци на водещи преподаватели и то по забавни методики, направени точно за отдалечено образование ", сподели за БНР Ави Бенвенисти.

Част от родителите са намерили други разновидности. Елия Йосифов е татко на възпитаници на 14, на 10 и на 7 години

" Предпочитам да не влагам пари в тези групови учебни заведения, а да наема частни учители, които самостоятелно да работят с децата ми и да им попълнят знанията. Що се отнася до социализацията на малчуганите, по-големите две към този момент са членове на скаутското придвижване . Програмата за лятото е напрегната: физическа подготовка, умения за оцеляване в пустинята и морето. Предстоят им походи и плавания по реките и в морето ".

Гай Полдоар е приключил девети клас. Срещнахме го в класната стая на започващото лятно учебно заведение към Телавивския университет.

" Тази образователна година съвсем напълно учехме по ZUM. Математиката ми се отдава. Отличник съм, само че не в елитно или частно учебно заведение, а в кварталното. Успях да се уредя да бъда в най-престижното лятно учебно заведение на Тел Авив. Но не съм възпитаник, а шетам и класифицирам столовете, включвам самовара за топлата вода и върша сандвичи за междучасията на учениците . Ще печеля някоя пара за фамилията ми, тъй като и двамата ми родители поради ковид, останаха безработни. Ще работя по шест-седем часа на ден. Ако съумея, ще чувам и лекциите с по едно ухо. Паметлив съм и считам бързо мислено. Мечтаех да съм възпитаник в това учебно заведение, само че родителите ми нямат пари, с цел да платят “.
Репортажа можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР