Две години, след като беше на поста, президентът Доналд Тръмп

...
Две години, след като беше на поста, президентът Доналд Тръмп
Коментари Харесай

Ексклузивно: Тръмп стартира операция за тайно влияние на ЦРУ срещу Китай

Две години, откакто беше на поста, президентът Доналд Тръмп упълномощи Централното разследващо ръководство да започва загадка акция в китайските обществени медии , целяща да се настрои публичното мнение в Китай против неговото държавно управление. Това обявиха някогашни чиновници на Съединени американски щати, които са директно осведомени със строго секретната интервенция, предава „ Агенция Ройтерс “.

Трима някогашни чиновници разясниха пред осведомителната организация, че Централно разузнавателно управление на САЩ е основало дребен екип от оперативни чиновници, които са употребявали подправени интернет самоличности , с цел да популяризират отрицателни истории за държавното управление на Си Дзинпин , като в същото време изтичат незначителни разследващи данни на задгранични новинарски издания. Усилието, почнало през 2019 година, не е докладвано до момента.

През последното десетилетие Китай бързо разшири световния си отпечатък , сключвайки военни пактове, търговски съглашения и бизнес партньорства с разрастващите се народи . Екипът на Централно разузнавателно управление на САЩ разпространява обвинявания, че членове на ръководещата комунистическа партия са укривали нелегално добити пари в чужбина и осъди като корумпирана и разточителна китайската самодейност „ Един пояс, веднъж “ , която обезпечава финансиране на инфраструктурни планове в развиващия се свят, споделиха източниците на „ Ройтерс “.

Въпреки че американските чиновници отхвърлиха да дават съответни детайлности за тези интервенции, те прецизираха, че пренебрежителните истории са основани на обстоятелства, макар че са били скрито пуснати от разследващи чиновници под подправени самоличности . Усилията в Китай са имали за цел да подклаждат параноя измежду висшите водачи там, принуждавайки държавното управление да изразходва запаси за гонене на прониквания в строго следения интернет на Пекин, признаха двама някогашни чиновници в системата. Един от тях беше безапелационен:

„ Искахме те да преследват призраци. “

Челси Робинсън, представител на Централно разузнавателно управление на САЩ, отхвърли да разяснява съществуването на програмата за въздействие, нейните цели или влияние. Говорител на Министерството на външните работи на Китай пък акцентира, че новината за самодейността на Централно разузнавателно управление на САЩ демонстрира, че държавното управление на Съединени американски щати употребява „ пространството на публичното мнение и медийните платформи като оръжие за разпространяване на погрешна информация и манипулиране на интернационалното публично мнение “ .

Операцията на Централно разузнавателно управление на САЩ пристигна в отговор на години на нападателни секрети старания на Китай, ориентирани към увеличение на световното му въздействие , прецизираха източниците. По време на президентството си Тръмп даде по-твърд отговор на Китай , в сравнение с предшествениците му. Кампанията на Централно разузнавателно управление на САЩ алармира за връщане към методите, белязали битката на Вашингтон с някогашния Съветски съюз . Тим Уайнър, създател на книга за историята на политическите войни, счита:

„ Студената война се завърна. “

„ Ройтерс “ не съумя да дефинира въздействието на тайните интервенции или дали администрацията на президента Джо Байдън е поддържала програмата на Централно разузнавателно управление на САЩ. Кейт Уотърс, представител на Съвета за национална сигурност на администрацията на Байдън, отхвърли да разяснява съществуването на програмата или дали тя остава дейна. Двама историци на разузнаването акцентираха пред „ Ройтерс “, че когато Белият дом дава на Централно разузнавателно управление на САЩ компетенции за секрети дейности посредством заповед, известна като президентска констатация , тя постоянно остава в действие в администрациите.

Тръмп , в този момент любимецът на републиканците за президент, загатна, че ще предприеме още по-твърд метод към Китай , в случай че бъде избран отново за президент през ноември. Говорителите на Тръмп и някогашните му съветници по националната сигурност Джон Болтън и Робърт О’Брайън , които са служили в годината, в която е подписана заповедта за секрети дейности , отхвърлиха коментар.

Операцията против Пекин пристигна със забележителен риск от ескалиране на напрежението със Съединените щати, като се има поради мощта на китайската стопанска система и способността ѝ да отмъсти посредством търговия , сподели Пол Хиър, някогашен старши анализатор на Централно разузнавателно управление на САЩ за Източна Азия, който научи за разрешението на президента от „ Ройтерс “. Например, откакто през 2020 година Австралия прикани за следствие в Китай за проучване на произхода на пандемията от COVID-19 , Пекин блокира милиарди долари в австралийската търговия посредством селскостопански мита .

Заповедта на Тръмп от 2019 година пристигна след години на предизвестия от американската разследваща общественост и медийни известия за това по какъв начин Китай употребява подкупи и закани, с цел да получи поддръжка от разрастващите се страни в геополитически разногласия, до момента в който се пробва да посее разделяне в Съединените щати посредством подставени групи.

Китайското външно министерство съобщи, че Пекин следва „ правилото на невмешателство във вътрешните работи на други страни и не се намесва във вътрешните работи на Съединените щати “ .

Година по-рано Тръмп даде на Централно разузнавателно управление на САЩ по-големи пълномощия за започване на офанзивни кибероперации против съперниците на Съединени американски щати след голям брой съветски и китайски хакерски атаки против американски организации , заяви Yahoo News, отваря нов раздел. „ Ройтерс “ не може без значение да удостовери съществуването на по-ранната поръчка. Източници описаха разрешението от 2019 година, разкрито от медията, като по-амбициозна интервенция . Това разреши на Централно разузнавателно управление на САЩ да предприеме дейности освен в Китай, само че и в страни по света, където Съединените щати и Китай се състезават за въздействие. Четирима някогашни чиновници признаха, че интервенцията е ориентирана към публичното мнение в Югоизточна Азия, Африка и Южния Пасифик. Бивш чиновник по националната сигурност, който е директно осведомен с находката, съобщи:

„ Чувството беше, че Китай настава против нас със стоманени бейзболни бухалки, а ние отвръщахме с дървени. “

Мат Потингер, почитан чиновник на Съвета за национална сигурност по това време, е изработил разрешението, обявиха трима някогашни чиновници. Той цитира хипотетичното потребление на злонамерено въздействие от страна на Пекин , изказванията за кражба на интелектуална благосъстоятелност и военна агресия като закани за националната сигурност на Съединени американски щати, сподели един от тези някогашни чиновници.

Потингер сподели пред „ Ройтерс “, че няма да разяснява „ точността или неточността на изказванията за дейностите на разузнаването на Съединени американски щати “ , добавяйки, че „ би било погрешно да се допусна, че съм имал информация за съответни интервенции на разузнаването на Съединени американски щати “ .

Лох Джонсън, политолог от Университета на Джорджия, който учи потреблението на такива тактики, съобщи:

„ Скритите известия разрешават на Съединените щати да вграждат хрумвания в страни, където цензурата може да попречи на тази информация да излезе нескрито, или в области, където публиката не би дала доста доверие на изказванията на държавното управление на Съединени американски щати. “

Скритите пропагандни акции са били постоянно срещани по време на Студената война , когато Централно разузнавателно управление на САЩ е разгласило 80 до 90 публикации дневно в опит да подкопае Съветския съюз, сподели Джонсън. През 50-те години на предишния век, да вземем за пример, Централно разузнавателно управление на САЩ сътвори астрологично списание в Източна Германия, с цел да разгласява предсказания за комунистически водачи , съгласно разкрити записи.

„ Скритата пропагандна акция против Пекин може да има противоположен резултат “ , счита Хиър, някогашен анализатор на Централно разузнавателно управление на САЩ. Китай би могъл да употребява доказателства за стратегия за въздействие на Централно разузнавателно управление на САЩ, с цел да поддържа своите десетилетни обвинявания в сенчеста западна подривна активност , помагайки на Пекин да „ прозелитизира “ в разрастващ се свят, който към този момент е надълбоко недоверчив към Вашингтон.

Според Хиър посланието ще бъде:

„ Вижте по какъв начин Съединените щати се намесват във вътрешните работи на други страни и отхвърлят правилата на спокойно взаимно битие. “

„ А има места по света, където това ще бъде резонансно обръщение. “

Операциите за въздействие на Съединени американски щати също рискуват да застрашат дисиденти, опозиционни групи, сериозни към Китай, и самостоятелни публицисти, които могат да бъдат подправено нарисувани като активи на Централно разузнавателно управление на САЩ, съобщи Томас Рид, професор в университета Джон Хопкинс, който е написал книга за историята на политическата война.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР