Две години и половина затвор и 80 удара с камшик

...
Две години и половина затвор и 80 удара с камшик
Коментари Харесай

В Иран: 80 удара с камшик и 2,5 години затвор заради пропаганда и клевета


Две години и половина затвор и 80 удара с бич - това гласи новата присъда против иранската активистка и журналистка Наргес Мохамади. Едва през октомври 2020 тя излезе от пандиза след пет години отнемане от независимост.

Наргес Мохамади

30 месеца затвор и 80 удара с бич, гласи новата присъда против иранската журналистка и активистка за човешки права Наргес Мохамади. Нейният юрист Махмуд Бехсади-Рад удостовери медийните информации, съгласно които Мохамади е била наказана поради " агитация против политическата система " в Иран, " клюка " и " въстание против администрацията на пандиза ".
Редакцията предлага
Мъчения и изтезания в пандиза

Според техеранския вестник " Доверие ", обвиняванията против Мохамади са отправени поради формирана от нея декларация против смъртното наказване. Освен това тя е отправила " голословни обвинявания " за мъчения и изтезания по време на задържането си в пандиза Евин в Техеран и е провела стачка. Наргес Мохамади твърди, че в пандиза е била бита и измъчвана, заради което е подала недоволство.

Според организацията " Репортери без граници ", Мохамади е била преместена срещу волята ѝ от техеранския затвор Евин в затвор в северозападния ирански град Занджан. По думите на юриста ѝ, тя е подала недоволство и против това, само че то е било отхвърлено.

" Вместо да прегледат нейните недоволства, те просто са завели ново дело против моята клиентка ", подлага на критика Бехсади-Рад. По думите му, на фона на настоящите " условия " Мохамади няма да апелира новата присъда. Той не уточни детайлности.

Това е " притеснително "

Европейски Съюз назова метода на иранското правораздаване " стеснителен ". Случаят на активистката Мохамади би трябвало да бъде тестван, " придържайки се към интернационалното хуманитарно право " и взимайки поради влошеното ѝ здравословно положение, настоя представител на Общността.

В Иран 49-годишната журналистка и активистка е известна с борбата си против смъртното наказване. Бившата говорителка на иранския Център за бранители на човешки права беше задържана през май 2015 и наказана на 16 години затвор поради " основаването на незаконна организация ". Тя беше пусната на независимост през октомври 2020 след понижаване на присъдата ѝ.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР