Две читални на Регионалната библиотека в Пазарджик – Хуманитарни науки

...
Две читални на Регионалната библиотека в Пазарджик – Хуманитарни науки
Коментари Харесай

Библиотеката с витрина за Трифон Зарезан

Две читални на Регионалната библиотека в Пазарджик – „ Хуманитарни науки " и „ Точни и приложни науки ", показват витрина, отдадена на Деня на Трифон Зарезан

Трифон Зарезан или Ден на лозаря е български национален празник в чест на свети Трифон.
Празнува се от лозарите, соколарите, градинарите и кръчмарите на 14 февруари, а не когато Българската православна черква тържествено празнува Трифоновден, споделя витрината.

Той е измежду най-устойчивите, само че и най-противоречиви и комплицирани по своята историческа същина традиции в българския национален календар. Това е трудов бит, обвързван с първия икономически развой в годишния цикъл на обработка на лозата – пролетното ѝ зарязване.

В българския национален календар има и други значими трудови празници, свързани с лозарството и винарството. Така нареченият Кършовден, когато се окършват ненужните лозови пръчки, с цел да не лишават силата на лозата, се свързва с деня на св.св. Константин и Елена (след прецъфтяване на лозата).

По Костадинов ден във Видинско или по Петровден в Старозагорско стартират да връзват младите лозя с лико. Новото грозде се освещава в черква на Голяма Богородица или Преображение. Гроздоберът Виноберма се оповестява публично след Кръстовден.

Всички тези гранични интервали в развъждането на лозата и производството на вино са повече или по-малко всекидневно и ритуално маркирани в националната традиция, като са прикрепени към избран календарен светец. Празникът се среща още като Зарезановден, Трифун Чипия, Трифун Зарезой, Трифун алкохолик.
Единствено обредът на св. Трифон стои директно обвързван с резитбата на лозите и това е дало съображение на българските учени М. Арнаудов, Хр. Вакарелски, Д. Маринов, Ц. Гинчев да му дефинират по-специално място в календарната система на българите, научават още читателите./Пазарджишка Марица

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР