Двайсет и шест годишният сенегалски мигрант Исмаил се е върнал

...
Двайсет и шест годишният сенегалски мигрант Исмаил се е върнал
Коментари Харесай

Решени да стигнат до Европа мигранти потеглят въпреки опитите на Мароко да ги спре

Двайсет и шест годишният сенегалски мигрант Исмаил се е върнал в горите към северното мароканско пристанище Танжер малко откакто бил арестуван там от управляващите и закаран на 872 километра на юг в опит да бъде спрян да доближи Европа. Той обаче е неотстъпчив в желанието си да доближи Испания и играта на котка и мишка с управляващите продължава.

Миналата година Мароко стана основен насочен пункт за мигрантите към Европа, като изпревари Либия, където бреговата защита стартира да стопира повече плавателни съдове благодарение на Европейския съюз. Мароко е единствено на 14 километра южно от испанския бряг и има сухопътна граница с дребните испански анклави Мелиля и Сеута на северното си крайбрежие, които са оградени с 6-метрова ограда, опасана с бодлива тел.

В рамките на нова акция тази година управляващите изпращат мигрантите без документи, които залавят, към южните градове - надалеч от сухопътната и морската граница с Испания. Те също по този начин разчистват мигрантските лагери в гората и стопират продажбите на риболовен и надуваеми лодки. По публични данни от началото на годината до май Мароко е предотвратило противозаконното прекосяване на 30 хиляди души в Испания и е разрушило 60 мрежи за трафик на мигранти.

Властите настояват, че по-конкретно ограниченията против трафикантите са довели до понижаване на пристигналите от Мароко в Испания мигранти през първите шест месеца на 2019 година до 12 053 души от 26 890 за същия интервал на предходната година съгласно Международната организация по миграция (МОМ).

Мароко също така е на път да приключи нова триметрова ограда на личната си територия към Сеута, с цел да възпира пресичането на границата, споделят хора, живеещи наоколо до анклава.

" Властите подхващат изненадващи акции за претършуване на горите, с цел да ни открият, по тази причина би трябвало да спим на място, където може да предусетим тяхното идване и да избягаме, преди да ни заловен и да ни изпратят отново на юг ", сподели Исмаил.

 Решени да стигнат до Европа мигранти потеглят макар опитите на Мароко да ги спре
© Reuters

Той и други мигранти се прехранват с милостиня и чакат шанса си да прескочат оградата към Сеута. Не разполагаме с 3 хиляди евро (3360 долара), които да платим на трафикантите за пресичане на морето към Испания, добави Исмаил.

Той се е върнал на север, като се е криел по-навътре в горите и е избягвал да се движи по улиците денем.

" Нашите братя, които стигнаха до Испания, в този момент водят добър живот ", сподели Ибрахим, който е родом от Гвинея, като сподели белезите на ръката си от несполучлив опит да прескочи оградата предходната година.

Кампанията по прехвърлянията на мигранти на юг провокира рецензии от страна на правозащитни групи като АСКОМС, коалиция на 27 неправителствени организации от Субсахарска АФрика.
Властите споделят, че водят мигрантите на юг, с цел да ги предпазят от трафиканти и да им попречат да обхванат в Сеута и Мелиля.

Оставащи на място

В миг, когато достигането до Европа става още по-трудно, мнозина африканци в този момент вземат решение да останат в Мароко и да си търсят работа, като се възползват от законодателната политика, стартирана от управляващите през 2013 година

Повече от 50 хиляди мигранти, 75 % от които са от Субсахарска Африка, са получили карти за престояване от 2013 година съгласно публични данни.

След пет години в Мароко 35-годишната Соня от Камерун се отказала от концепцията си да стигне до Европа. Сега тя вижда в Мароко дом за себе си и за своята щерка Салма, която посещава локално учебно заведение.

Соня минава обучителен курс към локална неправителствена организация, като се надява да увеличи възможностите си за намиране на работа. Не е елементарно обаче да си намериш работа в една стопанска система, където сивият бранш е необятно публикуван, а безработицата остава 10 %, като всеки четвърти юноша е незает.

 Решени да стигнат до Европа мигранти потеглят макар опитите на Мароко да ги спре
© Reuters

Ахмед Ским от мароканското министерство на миграцията сподели, че държавните организации могат да оказват помощ на мигрантите да си намерят работа, а към 400 са наети в частния бранш. През 2018 година мароканските учебни заведения са приели 5545 деца на мигранти, а лечебните заведения са оказали здравна помощ на 23 хиляди мигранти. Повечето мигранти обаче работят в сивия бранш, като правят нископлатена работа, избягвана от мароканците.

Президентът на района Танжер Иляс ал Омари прикани Европейски Съюз да помогне на Мароко и на неговия район да интегрират мигрантите посредством обучителни стратегии и вложения за основаване на работни места и отбягване на напрежението сред локалните поданици и мигрантите. Миналата година Европейски Съюз даде обещание да даде на Мароко 140 млн. евро под формата на помощ за защита на границата.

За Исмаил обаче няма друга цел с изключение на Испания. " Искам да стигна до Европа поради по-високия витален стандарт и по-добрата работа. Заплатите тук не са толкоз положителни ", сподели той и добави: " Изтощени сме, само че ще продължим да се опитваме да стигнем до Испания ". /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР