Двата аеропорта работят на изцяло пазарни принципи, достъпът до тях

...
Двата аеропорта работят на изцяло пазарни принципи, достъпът до тях
Коментари Харесай

„Фрапорт“ не толерира летището във Варна за сметка на Бургас, твърди транспортният министър

Двата аеропорта работят на напълно пазарни правила, достъпът до тях е изцяло либерализиран, показва той

„ Не бих могъл да потвърдя изложените в питането Ви изказвания за предпочитано развиване на летище Варна, по съпоставяне с летище Бургас , защото те не се поддържат в това число от капиталовите планове на концесионера и от поетите от него отговорности с утвърждения Генерален проект за развиване на летище Бургас. “ Това се показва в писмо на транспортния министър Георги Гвоздейков до националния ръководител от Има Такъв Народ Ивайло Вълчев.

Припомняме, че до министъра по реда на парламентарния надзор с упреци, че концесионерът на летищата „ Фрапорт “ толерира Варна за сметка на Бургас. Той изискваше вербален отговор, само че очевидно е реализирана сделка Гвоздейков да отговори в писмен тип.

За да се даде справедлива оценка на активността на концесионера, данните за трафика от и до летище Бургас следва да се преглеждат в подтекста на продължаващите рецесии и фактори от геополитически, здравен и стопански темперамент , които са отвън контрола на всяка от страните по контракта за концесия, показва министърът.

Според нег о ковид-пандемията е довела до спад на пътникопотока и във Варна, и в Бургас. При аеропорта в южния морски център обаче възобновяване било по-бавно заради няколко аргументи.

Първо, неналичието на три основни за летище Бургас пазара – Русия, Украйна и Беларус , заради геополитически фактори отвън контрола на концесионера. Това е обвързвано с войната в Украйна и наложените наказания.

„ Второ, проведеният входящ туризъм се възвръща постепенно и на двете летища, само че на летище Бургас той съставлява главната част от трафика “, показва Георги Гвоздейков.

„ Трето, излизане от пазара на огромни самолетни компании от 2019 година насам – банкрутът на Thomas Cook (70 хиляди пасажери на летище Бургас през 2019 г.), разпродажба на SunExpress GmbH (57 хиляди пасажери на летище Бургас през 2019 г.), чиито пазарен дял не е напълнен от други самолетни компании “, написа още в отговора на министъра.

„ По отношение на предлагането за предоговаряне на изискванията на концесионния контракт и залагане на правилото на взаимност на полетите, следва да отбележа, че двете летища – Варна и Бургас работят напълно на пазарни правила, като достъпът до летищната инфраструктура е изцяло либерализиран за всички участници в авиационния бранш, в частност самолетните компании “, показва Георги Гвоздейков. Той е изредил „ основни усъвършенствания “ на аеропорта в южния морски град, осъществени от началото на концесията.

Общият размер на вложения в развиването на летище Бургас бил за над 120 млн. евро.

Министърът е изредил и признати разнообразни ограничения от страна на концесионера за увеличение на трафика на аеропорта през дейния летен сезон.

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР