Дванадесетото издание на Международния фестивал за класическа камерна музика Arbanassi

...
Дванадесетото издание на Международния фестивал за класическа камерна музика Arbanassi
Коментари Харесай

Започва Фестивалът за класическа камерна музика Arbanassi Summer Music

Дванадесетото издание на Международния фестивал за класическа камерна музика Arbanassi Summer Music стартира на 13 юли край Велико Търново.

Четири концертни вечери предлага програмата на събитието, което ще обхване две от емблематичните в архитектурния резерват Арбанаси средновековни църкви – „ Св. архангели Михаил и Гавраил “ и „ Св. Георги “. Осем от най-хубавите музиканти в цяла Европа, измежду които и фамозни по международните подиуми българи, ще показват пред великотърновската аудитория хубостта на класическата музика.

Фестивалът е перлата в културния календар на Велико Търново и има своята огромна роля в общите ни старания да утвърдим старопрестолния град като европейска културна дестинация, безапелационен бе заместник-кметът Нейко Генчев по време на представянето на концертната стратегия. А шефът на дирекция „ Култура, туризъм и интернационалните действия “ Нелина Църова разгласи, че и в интервала 2022-2023 Arbanassi Summer Music е оценен със статут „ Европа на фестивалите. Фестивалите за Европа “ и се подрежда в топ 10 на най-хубавите събития.

Великотърновци и гостите на града и Арбанаси ще могат да се насладят на осъществяванията на интернационална групировка музиканти от Белгия, Германия, Лихтенщайн, Латвия и България. Това са Теодора Атанасова – виолончело, Роберта Верна и Сара Домжанич – цигулка, Янекс Никлавич – виола, Димитри Местдаг – обой, Юлита Фъсева – контрабас, Бенджамин Диелтйенс – кларинет и сопраното Лор Бинон. Музикантите са водещи солисти на Кралската фламандска филхармония и други международни оркестри.

Първите две фестивални вечери ще са в неповторимата с акустиката си черква „ Св. Архангели Михаил и Гавраил “. Откриващият концерт на 13 юли от 19,30 ч. е под надпис „ Нощ на клезмер музиката “ и ще придвижи публиката в света на еврейския фолклор. Тогава на уредниците на фестивала – Юлита Фъсева и Димитри Местдаг, публично ще бъде връчена премията „ Култура “ на Община Велико Търново, която им беше присъдена на 22 март тази година с решение на Великотърновски общински съвет.

На 16 юли интернационалната групировка музиканти ще извърши произведения на Сергей Прокофиев и на Йоханес Брамс.

На 18 юли и 19 юли фестивалната сцена ще е арбанашката черква „ Св. Георги “, където ще звучат произведения на съветските композитори Александър Глазунов и Дмитрий Шостакович.

Фестивалът е основан през 2010-а година по самодейност на Димитри Местдаг и родената във Велико Търново Юлита Фъсева/ Домакин и уредник на събитието е Регионалния исторически музей с поддръжката на общината. Събитието притегля аудитория от цяла Европа и е високо ценено и измежду музикантите. Arbanassi Summer Music притегля и доста млади музиканти. Пример за това е цигуларката Роберта Верна – когато дебютира, тя е едвам 15-годишна, а през днешния ден към този момент е концертмайстор в Копенхаген. На сцената в арбанашките църкви ще бъде и младата виолончелистката Теодора Атанасова, която е учител и солист в Софийската филхармония.

Билети за концертите се продават в Информационния център на Изложбени зали „ Рафаел Михайлов “ – всеки работен ден от 10:00 до 18:00 часа, както и на място, директно преди концертите.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР