Дванадесетокласниците могат да подадат заявление за явяване на трета матура,

...
Дванадесетокласниците могат да подадат заявление за явяване на трета матура,
Коментари Харесай

Абитуриентите могат да подадат заявление за трета матура до четвъртък

Дванадесетокласниците могат да подадат заявление за явяване на трета матура, която е по избор, до четвъртък. Първоначално поставените периоди за изявяване на предпочитание за този зрелостен изпит изтекоха, само че в този момент опцията за това се отваря още веднъж.

Причината е смяната в крачка на изискванията за банкет в университетите и главно в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “. В понеделник от висшето учебно заведение оповестиха, че анулират съвсем всички обичайни кандидатстудентски изпити поради ковид. Ще има единствено три препитвания на място в университета – по биология, по химия и по математика.

За съвсем всички специалности в университета ще се кандидатства единствено с оценките от матурите. Единствено за " Медицина " и " Фармация " ще би трябвало да се държат изпитите на висшето учебно заведение.

Промяната обаче основава проблеми за някои зрелостници, защото, с цел да аплайват с оценка от матурата по тъкмо избран предмет, би трябвало да се явят на третата матура по избор, а към този момент са пропуснали периодите да заявят желанието си за това. За това и от просветителното министерство събират заявки изключително, изясни министърът на образованието Красимир Вълчев.

Той добави, че тази година няма да се вършат и проби за готовността на децата от последната предучилищна група за започване на I клас. Всички те ще получат удостоверения за предучилищно обучение и ще бъдат записани в учебно заведение.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР