Дванадесетокласникът Мохаммад-Мурад Рашад Халвани от силистренската Езикова гимназия се завърна

...
Дванадесетокласникът Мохаммад-Мурад Рашад Халвани от силистренската Езикова гимназия се завърна
Коментари Харесай

Ученик откри високи нива на кадмий във водите на р. Дунав: Това е бавна отрова

Дванадесетокласникът Мохаммад-Мурад Рашад Халвани от силистренската Езикова гимназия се завърна със златен орден от 20-ото Национално съревнование по естествени науки и екология в Копривщица.  Изследването е открило, че към този момент не се следят застрашителни концентрации на тежки метали в силистренския сегмент на река Дунав , оповестиха от учебното заведение.

На форума Мурад взе участие със своята разработка " Изследване на качеството на водата и седиментите в силистренския бранш на река Дунав ".

Целта на плана е да откри равнищата на централизация на тежките метали във водата. За реализирането му ученикът е употребил подпомагане, методиката и инсталация на Института по обща и неорганична химия и на Геологическия институт към Българска академия на науките.

Повод за безпокойствие, по думите на Мурад, са засечените високи равнища на кадмий.

„ Това е мудна отрова , която се гълтам от речните жители, а след това и от индивида и се натрупва в организма “ , разясни младият откривател.

Според него измежду аргументите за появяването на кадмий във водата са не толкоз промишлените или битовите замърсители, колкото торовете, с които се обработват почвите.

Следващата седмица Мурад ще показа плана си и на националната научна сесия на Ученическия институт към Българска академия на науките. Предвидена е сходна презентация и за учениците в Езиковата гимназия „ Пейо Яворов “ в Силистра.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР