Дванадесет винено-кулинарни дестинации, колкото са месеците в годината, разработват министерствата

...
Дванадесет винено-кулинарни дестинации, колкото са месеците в годината, разработват министерствата
Коментари Харесай

За всеки месец от годината - винено-кулинарна дестинация

Дванадесет винено-кулинарни дестинации, колкото са месеците в годината, създават министерствата на туризма и на земеделието и храните. Целта е увеличение на туристите към вътрешността на страната.

В дестинациите са включени обичайните винени питиета и присъщата кухня за всеки район. Обхванати са близо 50 общини и към 100 туристически обекта в страната, осведоми министърът на туризма Николина Ангелкова по време на първата кръгла маса за разискване на плана за вино, кулинария и туризъм.

Инициативата е част от плана " Сподели България " с бюджет от 120 000 лева Средствата се обезпечават по равно от бюджетите на министерствата на туризма и на земеделието, храните и горите.

Изпълнението на плана стартира в края на октомври 2017 година Сега в Банско се слага началото на втория стадий от осъществяването на плана – провеждането на 6 кръгли маси в страната, на които да се чуе мнението на локалната власт, бизнеса и жителите в районите.

Обсъдени са две винено-кулинарни дестинации - " Долината на Струма " и " Долината на Места ". Те минават през 9 общини и повече от 15 туристически атракции.

Плановете са окончателните винено-кулинарни дестинации да бъдат оповестени преди есента тази година. След това те ще бъдат цифровизирани и качени на уеб страницата на двете министерства.

Предвижда се още припознатите от сектора и от общините 12 винено-кулинарни дестинации да бъдат включени и в платформата iLoveBulgaria. В момента тя съдържа повече от 500 туристически обекта и се употребява от над от 17 хиляди консуматори, сподели Ангелкова.

Тя заяви, че ще предложи на министъра на районното развиване Николай Нанков да бъдат поставяни указателни табели, които да насочват и осведомят туристите за дестинациите.

" Сподели България " става непокътната мярка на Министерството на туризма, осведоми още Ангелкова. За задачата към този момент е стартирана процедура в Патентното ведомство, уточни тя.



Министърката на туризма е показала концепцията за 12-те винено-кулинарни дестинации на Олег Сафонов, началник на Федералната организация по туризъм на Русия, и той я приел доста добре. Идеята била посрещната с огромен интерес и в Берлин по време на интернационалното ревю ITB, показват от туристическото министерство.

Министърът на земеделието и храните Румен Порожанов е показал, че планът е отворен за надграждане и има много общини, които са дали оферти за включване на нови обекти в дестинациите.

Дестинациите, които се надграждат благодарение на бизнеса и локалната власт са:

1. Долината на Струма - включва Кюстендил, Благоевград, Сандански и Мелник

2. Долината на Места - включва Разлог, Банско, Гоце Делчев и Хаджидимово

3. Западна Тракия - включва регионите на Пазарджик, Пловдив и Асеновград

4. Розовата котловина - включва Панагюрище, Копривщица, Старосел, Хисаря и Казанлък

5. Източна Тракия - включва Стара Загора, Сливен, Ямбол, Карнобат

6. Сакар - включва Харманли, Любимец, Свиленград и Тополовград

7. Златия - включва Враца, Монтана и Видин

8. Мизия - включва Плевен, Оряхово, Свищов и Русе

9. Добруджа и Северно Черноморие - включва Силистра, Добрич, Варна и Балчик

10. Южно Черноморие - включва Бургас, Несебър, Поморие, Созопол и Царево

11. Стари Столици - включва Велико Търново, Плиска, Преслав, Горна Оряховица, Търговище и Шумен

12. Източни Родопи - включва Хасково, Кърджали и Ивайловград.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР