Двамата сегашни замл-кметове Румен Русев и Владимир Клисуров, сн. БГНЕС

...
Двамата сегашни замл-кметове Румен Русев и Владимир Клисуров, сн. БГНЕС
Коментари Харесай

Казусът кой да управлява софийския Младост съвсем се заплете


Двамата настоящи замл-кметове Румен Русев и Владимир Клисуров, сн. БГНЕС

Казусът с това кой да ръководи софийския регион " Младост " напълно се заплете. Администрацията остана без началник, откакто кметът Десислава Иванчева беше задържана по съмнение за изнудване и приемане на рушвет. Назначеният за краткотрайно изпълняващ длъжността Владимир Клисуров обаче търси всевъзможни разновидности да се отърве от поста, защото не желае да си " цапа ръцете " с разрешаването на градежи, които няма по какъв начин да спре по легален метод.

В същото време Столичната община и Столичният общински съвет изясняват по какъв начин нямат механизъм да изпълнят желанието на Клисуров да трансферира краткотрайното ръководство на администрацията на сътрудника си Румен Русев. Русев беше посочен от Иванчева като уредник на скрит план против нея за да заеме поста ѝ.

Сигурно е, че желанието на Клисуров общината да се ръководи не от него, а от Русев ще бъде реалност в четирите работни дни на идната седмица. За този интервал Клисуров излиза в отпуск. Уведомлението за това е изпратено до кмета на София Йорданка Фандъкова, какъвто е редът. Клисуров е издал заповед функционалностите му да се поемат от арх. Румен Русев - единственият вероятен вид сега, защото другият зам.-кмет Биляна Петрова също е в ареста.

Не е ясно обаче по какъв начин оставката на Клисуров като зам.-кмет ще бъде призната. Причината е, че по закон той може да бъде освободен единствено от назначилата го Иванчева.

Цялата каша освен слага под риск работата на администрацията на региона, в който живеят 120 000 души, само че и дава причини на съперниците на " гражданското ръководство ", защото оставя усещане за цялостен безпорядък в общината.

Мотивите

Както и във вторник, по този начин и в четвъртък, Клисуров изясни, че е определен за краткотраен кмет срещу волята си. Ден преди да бъде посочен от общинския съвет за началник на региона, той и сътрудника му Русев изпратиха взаимна декларация, в която споделят, че упорстват за и.д. кмет да бъде определен Русев, макар че Иванчева беше показала Клисуров като собствен заместител. Общинските съветници избраха да се съобразят с волята на задържаната кметица с претекста, че тя към момента е законният кмет на " Младост ".

Клисуров нямаше по какъв начин да не съблюдава решението на общинския съвет, само че дни по-късно подава оставката си. Аргументите му са, че се усеща безпомощен да спре новите градежи в " Младост ", които засягат зелени площи и съществуващи паркинги. Като член на самодейността " Зелен Младост " той бил срещу тези планове, само че в това време няма законово съображение да ги спре.

В същото време се страхувал от каузи, санкции, съд за неспазването на законовите процедури. Според него казусът бил в текстовете в Закона за устройство на територията, съгласно които живеещите към подготвяните за строителство парцели даже не се водят заинтригувани страни.

" Трябва да напущам сума ти градежи ", разяснява Клисуров и още веднъж съобщи, че не желае " да си цапа ръцете ". Той показа и възможните планове за високи здания, които ще изникнат в " Младост " след напредването на забавените от кмета Иванчева строителни преписки.

Временният кмет сподели още, че за няколкото дни отпред на общината подписва документи, които не са свързани със строителни планове. Освен това е изискал от Столичния общински съвет да прегледа предложение за локален референдум за мораториум върху строителството в " Младост " за две години, до момента в който се трансформират устройствените проекти по този начин, че да се защитят зелените площи.

Казусът

Проблемът в отдръпването на Клисуров е, че оставката му би трябвало да бъде призната от Десислава Иванчева. Тя е в отпуск до 8 май. Не се знае какво ще прави по-късно, само че в случай, че беше оставена за непрекъснато в ареста, евентуално ще си пусне още дни отпуск. Би трябвало с уведомлението да издаде и заповед кой да я замества. При състояние, че това ще се случи в интервал, в който Клисуров също ще е в отмора, единствената опция остава Русев.

Не е ясно обаче дали Иванчева може да издава каквито и да е заповеди от ареста. Освен това Клисуров е назначен " до връщането на титуляра ".

Другата вяра на Клисуров е въпреки всичко Столичният общински съвет да прегласува решението си за назначение на краткотраен кмет и да избере Русев. Той не знае какво ще прави, в случай че когато се върне на работа на 14 май, към момента управлява региона. Затова търси правни препоръки по какъв начин да напусне. Това обаче не било изменничество към Иванчева, с която Клисуров се срещнал около митингите против застрояване на зелена повърхност в квартала.

Заместникът

Другият зам.-кмет на региона Румен Русев изясни, че в случай че и когато поеме краткотрайното ръководство на " Младост ", ще пусне всички законосъобразни забавени преписки.

Преди седмица той сподели, че става въпрос за 200 - 300 такива, които са стояли в кабинета на Иванчева. Сега стана ясно, че те към момента са там, запечатани от антикорупционната комисия. Заместниците на кметицата, както и архитектът на региона даже не са ги виждали. Преписката на " Ваклин груп ", поради която беше арестувана Иванчева, към този момент била пусната.

" Аз ще си изцапам ръцете, да. Не желая да изместя Иванчева. Искам да се съблюдава законността. Законността цапа ли ръцете ", съобщи Русев. Той добави, че всеки случай ще бъде деликатно тестван, с цел да е несъмнено, че дава отговор на законовите разпореждания. Ако процедурата го разрешава, ще се вършат и възражения против към този момент утвърдените от администрацията на Столичната община планове.

Въпреки декларацията за напредване на преписките, архитектът на региона Стефан Стефанов изясни, че няма по какъв начин забавената работа да бъде свършена в законовите периоди. Причината е, че всички тези преписки трябвало да минат през неговия отдел, в който работели 6 души. Дори и с заричане за наемане на 2-3 чиновници в допълнение, съгласно него забавяния в работата ще има най-малко до края на лятото. Затова той прикани вложителите за схващане.

Арх. Стефанов също изясни, че не знае тъкмо за какви преписки става въпрос, защото не ги е виждал. сподели още, че поради забавянето им има заведени каузи от страна на засегнатите, само че също няма информация какъв брой са те. От думите му стана ясно, че кметът Иванчева е желала сама да движи строителната документи. Според Стефанов това можело да се дължи на обстоятелството, че той и Русев били най-скоро назначени в общината и нямали време да завоюват цялостното ѝ доверие.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР