Двамата министри заявиха, че освен риск за здравето на населението,

...
Двамата министри заявиха, че освен риск за здравето на населението,
Коментари Харесай

Спират ТЕЦ „Марица 3“ - Димитровград заради замърсяване на въздуха

Двамата министри обявиха, че с изключение на риск за здравето на популацията, честите нарушавания на екологичните правила от страна на Топлоелектрическа централа „ Марица 3 “ слага под риск действието на цялата електроенергийна система у нас и могат да доведат даже до прекъсването на огромните съоръжения в маришкия басейн.

 

Въглищните централи у нас работят с помощта на дерогация от страна на Европейска комисия, която разрешава 3 средноденонощни превишения на нормите и 24 средночасови. В интервала от петък до събота Топлоелектрическа централа „ Марица 3 “ е направил 8 средночасови превишения от 24 разрешени общо за всички централи у нас. С записаното замърсяване от Топлоелектрическа централа „ Марица 3 “, страната ни към този момент е достигнала разрешените 3 средноденонощни превишения на нормите и има 23 средночасови. Междувременно против страната ни се водят две наказателни процедури за качеството на въздуха - за високото равнище на фини прахови частици и за високи равнища на серен диоксид.

 

„ Сега сме на 23 средночасови превишения на нормите, а още 3 месеца има до края на годината. С още две нарушавания тази дерогация ще бъде анулирана, което би довело да затварянето на всички въглищни мощности в страната. Това ще трансформира България от чист експортьор на електрическа енергия в чист вносител. Мощността на Топлоелектрическа централа Марица 3, в това време, е незначителна, а инсталациите в маришкия басейн са сериозни за цялата енергийна система. И с още 2 нарушавания в Топлоелектрическа централа Марица 3 се рискува работата на маришките централи, страната да загуби 30% от производството си на електричество, в случай че всички прилежащи страни внасят електричество у нас “, сподели служебният енергиен министър Росен Христов.

 

Затова Топлоелектрическа централа Марица 3 стопира работа краткотрайно и ще предстои на инспекции от страна на Министерство на околната среда и водите. Ако извърши екологичните наставления, работата му ще бъде обновена.

 

Според Христов прекъсването на работа на ТЕЦ-а няма да се отрази съществено на производството на ток у нас, защото мощностите му не са огромни.

 

„ В момента против България има две наказателни процедури поради превишаване на нормите за замърсяване на въздуха. Те са за превишаване стойностите на серен диоксид и фини прахови частици. Нашият фокус е предпазен надзор “, съобщи от своя страна министър Карамфилова.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР