Двама високопоставени американски и китайски дипломати се срещнаха във Вашингтон

...
Двама високопоставени американски и китайски дипломати се срещнаха във Вашингтон
Коментари Харесай

Американски и китайски дипломати се срещат във Вашингтон

Двама високопоставени американски и китайски дипломати се срещнаха във Вашингтон и организираха това, което американската страна разказа като " откровена, задълбочена и градивна консултация " , последната от поредност скорошни диалози за опазване на връзката сред двете най-големи стопански системи в света, предава " Ройтерс ".

Помощник-държавният секретар на Съединени американски щати по въпросите на Източна Азия и Тихия океан Даниел Критенбринк се срещна с китайския заместник-министър на външните работи за Азия Сун Уейдонг , се споделя в изказване на Държавния департамент в четвъртък.

Срещата последва други задължения на високо равнище сред двете страни през последните месеци, при които се следиха визити на високопоставени американски чиновници в Китай като държавния секретар, министъра на финансите Джанет Йелън през юли и министъра на търговията Джина Раймондо през август.

Съвсем неотдавна Блинкън се срещна с китайския вицепрезидент Хан Джън в Ню Йорк , а съветникът по националната сигурност на Съединени американски щати Джейк Съливан се срещна с китайския външен министър Ван И в Малта.

" Двете страни организираха откровени, задълбочени и градивни съвещания по районни въпроси като част от продължаващите старания за поддържане на отворени линии за връзка ", сподели Държавният департамент.

Критенбринк " препотвърди смисъла на поддържането на мира и стабилността през Тайванския проток " , сподели Държавният департамент в четвъртък, добавяйки, че двете страни са разискали и други районни въпроси, в това число Мианмар, Северна Корея и морски въпроси.

Разговорите на високо равнище сред двете страни биха могли да оказват помощ да се приготви среща сред американския президент Джо Байдън и китайския президент Си Дзинпин по-късно тази година.
 Китай и Германия възобновяват комерсиалните диалози, прекратени поради пандемията
Китай и Германия възобновяват комерсиалните диалози, прекратени поради пандемията

Последният кръг се организира през 2019 година, а оттогава настъпиха доста промени в връзките Европейски Съюз - Китай
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР