Двама резервисти от израелската армия неочаквано се натъкнаха на малка,

...
Двама резервисти от израелската армия неочаквано се натъкнаха на малка,
Коментари Харесай

Резервисти от израелската армия се натъкнаха на византийска маслена лампа на 1500 години

Двама резервисти от израелската войска ненадейно се натъкнаха на дребна, добре непокътната византийска маслена лампа в регион за концентриране на войските в южната част на Еврейската страна, покрай границата с Газа, заяви през днешния ден израелската организация ТПС, представена от Българска телеграфна агенция.

Находката, открита от Натаниел Мелхиор и Алон Сегев, част от 404-ти батальон на 282-ра армейска бригада, провокира поредност от събития, които доведоха до безвредното предаване на 1500-годишната лампа на службата за антики.

" По време на една от нашите обиколки в полето се натъкнах на керамичен съд, който лежеше извърнат с върха надолу, и неговата кръгла форма ме притегли ", сподели Мелхиор и добави: Беше затрупан с тиня, почистих го и откакто разбрах защо става въпрос, се обадих на службата за антики.

Едновременно с това Сегев е споделил изображение на находката във " Facebook ". Снимката привлякла огромно внимание и рекомендации да се свържат със службата за антики.



Археоложката от службата Сара Тал разпознава артефакта като " сандалова свещ " от византийския интервал. Тал персонално прибрала лампата и връчила на бойците документ за признателност.

" Войната постоянно ни изправя пред невероятни обстановки, даже на археологическия фронт. Земята на Израел, изключително в този граничен регион, е съхранила богата история и антични съкровища ", сподели Ели Ескосидо, шеф на службата за антики.

" В случай на намиране на антична светиня е извънредно значимо да се уведомят инспекторите, с цел да могат откривателите да съберат допустимо най-вече информация за обекта и неговата историческа полезност ", добави той.

 

 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР