Двама пациенти починаха в рамките на няколко часа в новосформираното

...
Двама пациенти починаха в рамките на няколко часа в новосформираното
Коментари Харесай

Двама мъже починаха след хаос около приема им в COVID отделение в Пловдив |

Двама пациенти починаха в границите на няколко часа в новосформираното поделение за COVID-19 в Клиниката по алергология на Университетската болница " Свети Георги " в Пловдив, заяви Българска национална телевизия.

Скандално видео демонстрира по какъв начин преди този момент двамата мъже чакат за настаняване пред постройката, единият - на кислородно дишане, а другият - лежащ на стълбите. Те са пренасочени от Инфекциозната клиника, където са лекувани предходните дни. Двамата чакат повече от 40 минути преди да се свържат с здравно лице.

Историята във видеото се развива на 16 ноември. Мъжът, който чака седнал на тротоара пред отделението по алергология с кислородна маска на устата, е Господин Господинов от село Брестник. До него на стълбите е пловдивчанинът Любчо Лалев. 

Няколко часа по-късно двамата издъхват в клиниката, която скоро е трансформирана в поделение за долекуване на пациенти с COVID-19. Преди това те са лекувани в Инфекциозната клиника на университетската болница.

" Съпругът ми е неработоспособен 100% с непозната помощ, 6 инфаркта, 7 стенда, с три байпаса, рак на бъбреците. През ден е на хемодиализа ", описа Мария Господинова - брачна половинка на умрелия пациент.

Цяла седмица 61-годишният мъж поддържа температура над 37,4 градуса. Съпругата му пробва да го заведе в болница, с цел да го прегледат, само че получава отвод от няколко места. На 14 ноември тя съумява да го транспортира до незабавния център в Куклен, откъдето е ориентиран към Инфекциозна клиника в Пловдив.

Господинова споделя, че са седели към два часа в Инфекциозна. След преценка на лекарите Господин Господинов е изместен в новообразуваното поделение за пациенти с COVID-19 в другата база на болничното заведение. “Приеха го на третия етаж, пешком до горе. В рамките на час той ми се обажда още веднъж и ми споделя: върнаха ме още веднъж в Инфекциозна, не съм бил за тях ”, сподели Мария Господинова.

Господинов остава в Инфекциозна клиника до понеделник, очакван е за хемодиализа, която по този начин и не е направена. По неразбираеми за брачната половинка му аргументи още веднъж е взето решение той да бъде превозен в отделението за по-леки случаи.

" Чакахме повече от 47 минути, търсихме, викахме, нямат носилки, нямат инвалидни колички. Стигнахме сред втория и третия етаж, аз го виждам, че умира, кислородът свърши… ”, споделя през сълзи дамата.

В рамките на минути положението на мъжа се утежнява, а малко по-късно умира на реанимационната маса. В известието за гибелта написа, че повода за гибелта е сърдечен арест и че е с доказана диагноза COVID-19, факт, за който брачната половинка му не е била известена.

Другият мъж от видеото - пловдивчанинът Любчо Лалев, също издъхва часове след Господинов. Синът му отхвърли да приказва пред камера.

Двете фамилии обмислят за заведат групов иск против Министерството на здравеопазването.

От здравното заведение оповестиха, че към този момент е почнала инспекция по случая и в случай че бъде открито нарушаване, ще бъде известена и пловдивската прокуратура.

Областният шеф на Пловдив Дани Каназирева също разпореди незабавна инспекция. Резултатите се чакат в идващите дни.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР