Двама пациенти на Клиниката по нервни болести на УМБАЛ Св.

...
Двама пациенти на Клиниката по нервни болести на УМБАЛ Св.
Коментари Харесай

Болница не може да изпише пациенти - никой не ги иска

Двама пациенти на Клиниката по нервни заболявания на УМБАЛ „ Св. Георги “ не престават болничния си престой няколко месеца, тъй като нямат близки и родственици, които да ги одобряват. Липсват и места в разнообразни обществени институции. Новината от Университетската болница.

За единия пациент изключителният престой след приключване на клиничната пътека е 3 месеца, а за другия – 2. Първият пациент е постъпила за лекуване на исхемичен инсулт на 21 август т.г., има мнение от ТЕЛК от 2010 година, а от 20 септември 2018 година има и психиатрична експертиза.

От клиниката са създали питане за настаняване в Дом за обществено подкрепяне в град Карлово. До момента за неговото лекуване УМБАЛ „ Свети Георги “ е изразходвала 1 196,60 лева, цената на клиничната пътека е 730 лева

Доста по-фрапираща е сумата изразходвана за престоя на втория пациент, който е признат на 23 септември: 10 877,35 лева, като цената на клиничната пътека е 600 лева

От болничното заведение прецизираха, че първият пациент е от Карлово и има брачна половинка и наследник, които обаче не желаят да го приберат в къщи. Търси се вид да бъде настанен в обществено заведение.

Вторият болен е от Пловдив, само че до в този момент не е известно да има близки. Очаква се също да бъде настанен в обществено заведение.

През последните две години има по пет случая на заболели, останали на дълготрайно лекуване в УМБАЛ " Свети Георги ". Рекордът е мъж, който изкарал 9 месеца в Ортопедията.

До момента лечебното заведение е подхванало всички нужни законови ограничения, които се изискват в случаите, когато при изписване на пациент не може да се реализира връзка с негови близки или тези близки откажат да го одобряват. Това изясни юристът на болничното заведение юрист Мария Шаркова.

Тъй като сега са налице и двете разказани обстановки, УМБАЛ „ Свети Георги “ е потърсила подпомагане от Дирекция „ Социално подкрепяне “ за извеждане на пациентите и тяхното настаняване в подобаваща институция.

През 2017 година адвокати и обществени служащи от УМБАЛ „ Свети Георги “ са организирали срещи със чиновници от Дирекция „ Социално подкрепяне, неколкократно са изпращали писма до Министерство на здравеопазването и Министерство на труда и обществената политика с искане да бъде препоръчан вариантза справяне с сходни обстановки.

До този миг не е препоръчано решение на казуса откакто се оказва, че Чл. 26, алинея 3 от наредбата на процедура е неупотребим заради липса на свободни места в институциите за настанявани на тази категория пациенти.

Заради залежаването общото здравословно положение на двамата пациенти се утежнява, тъй като Клиниката по нервни заболявания, сходно на всички други звена на УМБАЛ „ Свети Георги “, предлага интензивно лекуване, само че не и следболнично възобновяване или палиативни грижи, които са предмет на осъществяване от различен тип заведения.

В разследване на утежняването се постанова лекуване по други клинични пътеки, само че въпреки всичко тези пациенти не могат да останат безусловно да живеят в болничното заведение, тъй като и за самите тях това не е потребно, разясниха от клиниката.

Болницата ще продължи да написа писма до институциите и да провежда срещи с техни представители с вярата, че казусът все в миналото ще се реши.

Има случаи, когато пациенти, от невръстна до напреднала възраст, са оставали в разнообразни клинични звена на УМБАЛ „ Свети Георги “ за доста нескончаем интервал от време.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР