Двама палестинци бяха застреляни от израелски войници по време на

...
Двама палестинци бяха застреляни от израелски войници по време на
Коментари Харесай

Двама палестинци са убити на Западния бряг при сблъсъци с израелските сили

Двама палестинци бяха убити от израелски бойци по време на акции, които провокираха конфликти в окупирания Западен бряг, оповестиха палестинските здравни управляващи, представени от Ройтерс.

Един палестинец е погубен по време на акция на армията в бежанския лагер Каландия . Израелската войска съобщи, че е правила арести и конфискувала оръжия в целия Западен бряг. На едно място в Каландия, съгласно информацията, бойците са били атакувани от локалните поданици и са дали отговор с " способи на разпространяване и бойна пукотевица ".

По-късно в региона на Дженин израелските сили са умъртвили един палестинец и са ранили различен, заяви палестинското здравно министерство. Свидетели споделиха, че е имало замяна на изстрели, само че не потвърдиха дали убитият мъж е взел участие в престрелката.

Израелската войска към този момент не разяснява двата смъртни случая.

Западният бряг - един от регионите, които палестинците преглеждат като част от своя бъдеща страна, е обзет от вълна от принуждение, откогато Израел ускори интервенциите в отговор на поредност от улични офанзиви в израелски градове предходната година.

През първите две седмици на 2023 година седем палестинци са били убити при акции, в това число трима младежи , съгласно палестински чиновници. При интервенциите няма убити израелски бойци.

Отделно в сряда, в южната част на Западния бряг, палестинец намушка еврейски преселник във плантация и беше убит , сподели Йохай Дамри, началник на локалните селища, пред армейското радио на Израел. Не е ясно дали раненият преселник или някой различен е стрелял, сподели той.

Израел твърди, че акциите са мярка за сигурност, ориентирана към обвинени екстремисти. Палестинците считат тези интервенции за форма на групово наказване и споделят, че се борят против десетилетия на израелска окупация.

Обръщайки се към съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации по отношение на върховенството на закона в четвъртък, генералният секретар Антонио Гутериш сподели, че 2022 година е била смъртоносна година както за палестинците, по този начин и за израелците и осъди всички " противозаконни убийства и дейности от страна на екстремисти " .

" В същото време разширението на селищата от страна на Израел, както и събарянето на домове и изселването провокират яд и обезсърчение ", сподели Гутериш. " Също по този начин съм доста смутен от едностранните начинания, които видяхме през последните дни. "
 Убити палестинци при конфликти с израелски военни на Западния бряг
Убити палестинци при конфликти с израелски военни на Западния бряг

Израел твърди, че е преследвала обвинени в тероризъм
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР