Двама от забранителния списък на македонския президент Стево Пендаровски реагираха

...
Двама от забранителния списък на македонския президент Стево Пендаровски реагираха
Коментари Харесай

Двама от забранителния списък на Скопие: Ултиматумът е заради това, че казваме истината

Двама от забранителния лист на македонския президент Стево Пендаровски реагираха на желанието Скопие да не позволява на своя територия, както и за честването на Гоце Делчев, няколко български жители, измежду които двама евродепутати.

Според члена на Екологичен потенциал от ГЕРБ/ ЕНП Андрей Ковачев и съгласно водача на " Възраждане " Костадин Костадинов те са глобени, тъй като посочват обективната истина.

" Изявлението на македонския президент повтаря тезите на РСМ от доста години, че е засегнатост против македонската еднаквост и македонския народ, в случай че кажеш неща, които са свързани с обективния прочит на историята - да вземем за пример, в случай че кажеш, че Гоце Делчев е българин, роден в българско семейство ", разяснява Ковачев пред Българска национална телевизия.

" Изказването на Пендаровски е доста неприятно, тъй като дава причините на тези, които желаят да правят набези и диалект на ненавист против намерено заявяващите своята българска еднаквост жители на Република Северна Македония. Би трябвало да откри метод да го поправи ", добави евродепутатът, който е единият в неофициалния забранителен лист на Скопие.

" Това е доказателство, че македонците не желаят да трансформират своята идеология и желаят по този начин да влязат в Европейския съюз. България не може да си затвори очите, че млади генерации са образовани с тази настройка против България и по какъв начин младите европейски генерации ще живеят дружно, в случай че се ненавиждат ", безапелационен е Андрей Ковачев.

От парламентарната група на " Възраждане " излязоха с декларация за Република Северна Македония. Представи я различен от листата - водачът Костадин Костадинов.

" Това, за което ние предупреждавахме предходната година, когато се гласуваше в тази зала отпадането на ветото на България за участието й в Европейски Съюз, към този момент се случва ", съобщи Костадинов. И подсети, че още тогава депутатите от партията му са предупреждавали, че сега, в който вдигнем ветото за еврочленството на Северна Македония, ще последва доста сериозна офанзива против нас.

Костадинов не засяга единствено Пендаровски, а добави и външния министър Буяр Османи, който, по думите му, е излязъл с ултиматум към българите от центъра на София.

По думите му това нещо сме го видели тук, в центъра на българската столица. Костадинов цитира изявление на министъра на външните работи на РСМ Буяр Османи, че " всички, които споделят, че македонците са българи, няма да бъдат допускани в РСМ ". Това беше казано единствено дни откакто един български деятел в РСМ беше брутално пребит и се наложи намесата на българската страна, с цел да може да бъде изведен от неговия роден град и да бъде докаран в България да получи съответно лекуване, добави Костадин Костадинов.

" Македония сложи ултиматум пред нас, тя сподели: " няма да говорите истината, ще се съгласите с лъжата, ще признаете фалшификацията, в противоположен случай, няма да ви пускаме в нашата страна ", разяснява Костадинов.

" Думите на Османи бяха отправени от София - той сподели всички, които споделят, че македонците са българи, няма да бъдат допускани в Македония. Нашата страна ще се съгласи ли с този македонски ултиматум, който цели издигането на една желязна завеса сред нашите две страни? ", попита водачът на " Възраждане ".

" На тази безочливост и това безсрамие би трябвало да се постави край. Ако ние не спрем тези фалшификации, това безочливо държание, всеки божи ден в Брюксел ще се сблъскваме с македонски провокации ", предсказа той какво ще последва след приемането на Скопие в Европейски Съюз.

Президентът на европейските либерали и евродепутат от " Обнови Европа " /ДПС Илхан Кючюк пък беше безапелационен, че България не би трябвало да връща ветото. Кючюк е и докладчик за Северна Македония в Европейския парламент.

" Това би било голяма неточност. Ветото не повлия по никакъв метод на добросъседските връзки . Точно противоположното. Подобен вид провокации започнаха, малко или доста, от самото наложено несъгласие. ", сподели евродепутатът по.

" Това, което се случи с Християн Пендиков, е неоправдателно и европейските институции го демонстрираха, счита Кючюк. Той дефинира напрежението сред двете страни като огромно и добави, че " то не стихва по доста посоки ". Ще имаме една доста бурна, непродуктивна година в двустранен проект ", чака Кючюк.

Евродепутатът подчертава и върху механизма на наблюдаване и " премерване " на езика на омразата, като уточни, че външният министър на Северна Македония Буяр Османи е направил " огромен екип, в който да влязат и представители на българската общественост " там.

На въпрос по какъв начин ще реагира Брюксел, в случай че Скопие спре български евродепутати, политици и общественици при започване на февруари да посетят събития, свързани с Гоце Делчев, Илхан Кючюк отговори, че това няма да бъде признато от Европейски Съюз:

" Няма по какъв начин европейските институции да поощрят едно такова държание на македонските управляващи. Нито Брюксел, нито Страсбург може да одобри това като естествен метод. ", сподели евродепутатът от Движение за права и свободи.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР