Двама до скоро авторитетни познавачи и критици на класическата музика,

...
Двама до скоро авторитетни познавачи и критици на класическата музика,
Коментари Харесай

Петата симфония на Бетовен - апотеоз на надмощието на бялата раса?

Двама до скоро авторитетни познавачи и критици на класическата музика, провокираха преди дни избухлив спор: " Петата симфония на Бетовен „ знак на елитарност и хомофобия “ ли е? Та-да-да-дааам... Най-смирената мелодия на Бетовен - неговата велика Пета симфония, е едно от най-известните творби на класическата музика за всички времена.
Ако Лудвиг Ван Бетовен беше жив през днешния ден, възнагражденията, които щеше да получава от всички предавания и осъществявания на своето произведение, щяха да го изстрелят абсолютно на върха на всички ранглисти и щеше да остане там све епохи, оставяйки надалеч зад себе си Лойд Уебър...И в случай че не беше пандемията от ковид, която принуждава концертните зали да се затварят, ще бъде мъчно да се откри оркестър, който не е присъединил тези популярни четири начални ноти в програмата си за 2020 година, защото светът чества 250 години от рождението на Бетовен, написа Мади Шоу Робъртс в classicfm.com.
Освен че е напълно вкоренена в днешната просвета, музиката на Бетовен надълбоко затрогва душите на хората и до през днешния ден. Напрегнатата битка в музикалното откривателство, безкрайното превключване сред минор и мажор и този финален победоносен паметен миг вършат творбата харесвано от съвсем всеки, обитаващ " прелестния нов свят ".
Един музиколог и един създател на песни, звезди от подкаста на Vox " Switched on Pop ", продуциран със съдействието на Нюйоркската филхармония, са подложени на критика безмилостно за новия си прочит на Петата симфония на Бетовен. Има за какво... Тези двамата настояват, че белите хетеросексуални мъже са възприели творбата като апотеоз на надмощието на бялата раса и са го трансформирали в „ знак на тяхното предимство и значение. " Нейт Слоун и Чарли Хардинг пуснаха публикация, озаглавена „ Как Бетовен влага класиката в класическата музика “ и интернет избухна.
„ Заможните бели мъже прегърнаха Бетовен и симфонията му като знак на тяхното предимство и значение. За други - дами, LGBTQ + хора, цветнокожи - симфонията на Бетовен е най-вече увещание за историята на изключване и елитарност на класическата музика “, пишат Слоун и Хардинг.

Двамата не престават да изследват по какъв начин най-известната симфония на Бетовен е повлияла на новия концертен етикет, който към момента дефинира по какъв начин слушаме класическа музика през днешния ден. Но даже единствено заглавието на публикацията, наподобява подтикна хората да отсъдят, че Бетовен в действителност е „ анулиран от левицата “. Всъщност Слоун и Хардинг се пробваха да отворят спор за променените привички, въодушевени от симфонията на Бетовен в концертната зала. Двамата " експерти " прозряха в Бетовен и едно от най-значимите му творби опасност за всички разнообразни от тези, които са били живата му аудитория в концертните зали едно време. Пък и в този момент. Те недоволстват от порядките в концертната зала - в това число и премахването преди век на спонтанното ръкопляскане по време на осъществяването преди да е свършила съответната музикална част. Те задават нелепи въпроси: кой се въодушевява от тази музика и щеше ли да бъде толкоз известен и обичан Бетовен, в случай че не беше с бял цвят на кожата; не е ли Бетовен апотеоз на триумфа на белия хетеросексуален мъж... И изобщо не са ли тотално подценени музикалните създатели с цвят на кожата, друг от бял... Става все по-нелепо, нали?  
Джон Сюше, водещ на Classic FM и специалист по Бетовен потъна в неразбиране: „ Бетовен елитарен? Човекът, който е вплел в музиката думите „ Alle Menschen werden Brüder “ - „ Всички хора стават братя “? Нелепо. "  
Подкастът също по този начин изследва известността на музиката на Бетовен през 2020 година Аналитикът на класическа музика Джеймс Бенет II, афроамериканец, споделя: „ Докато увековечавате концепцията, че всички колоси на музиката наподобяват еднообразно, това програмира другите, че за тях няма късмет да станат велики в тази музика. “ Според кларнетиста от Нюйоркската филхармония Антъни Макгил, деятел в придвижването Black Lives Matter, Петата симфония е като „ стена “ сред класическата музика и новата, разнообразна аудитория. „ Ако се преструвате, че не съществува друга музика с изключение на тази на Бетовен, която е най-велика, оркестрите ще отхвърлен нова аудитория, защото „ не разпространяват нито един от живите композитори през днешния ден, които се пробват да станат " Бетовен на днешния ден. " - проповядва Макгил.Подкастът приключва с репликата „ Може би е време да се разделим с Бетовен един път вечно... “.
Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР