Двама белгийски министри призоваха за изключване на Израел от конкурса

...
Двама белгийски министри призоваха за изключване на Израел от конкурса
Коментари Харесай

Белгия иска Израел да отпадне от Евровизия заради Газа

Двама белгийски министри приканиха за изключване на Израел от състезанието за ария на Евровизия , до момента в който войната в Газа продължава като наказателна мярка за жертвите на палестинските цивилни, предава " Ройтерс ".

Противоречията към спора засегнаха разнообразни културни събития, като уредникът Европейският съюз за радио и телевизия (EBU) се опълчи на апелите на някои актьори и деятели Израел да бъде отхвърлен от годишния песенен конкурс на Европа на 7-11 май.

Белгийският френскоговорящ министър на културата Бенедикт Линар и неговият фламандски сътрудник Бенджамин Дале прибавиха своите гласове.

" Точно както Русия беше изключена от надпреварите и Евровизия след нахлуването й в Украйна, Израел би трябвало да бъде изключен , до момента в който не постави завършек на грубите си нарушавания на интернационалното право, които предизвикват хиляди жертви, изключително деца ", сподели тя в X.

Нямаше отговор от страна на EBU или от Израел, който твърди, че е жертва на клеветническа акция за устрема си да изкорени бойците на " Хамас " от палестинския анклав.

Линард сподели пред Народното събрание в сряда, че ще изиска от френскоезичната социална телевизия RTBF, която провежда присъединяване на Белгия в Евровизия, да изрази опасенията пред EBU.

Дале сподели, че израелската възбрана би била подобаваща , до момента в който толкоз доста палестински цивилни страдат, се споделя в доклад на фламандската телевизия VRT.

Израел към този момент се съгласи да преразгледа текста на евентуалното си присъединяване в състезанието за песни , откакто EBU се опълчи на стихове, които наподобява загатват офанзивата на " Хамас " от 7 октомври.

Водещото израелско показване е " October Rain " , балада, изпята от солистката Идън Голан. Той включваше текстове като: " Няма към този момент въздух за дишане " и " Всички те бяха положителни деца, всяко едно от тях " - явни препратки към жертвите на убийствата и отвличанията на " Хамас " , които провокираха войната.

Евровизия, която ще се организира тази година в шведския град Малмьо, се смята за неполитическо събитие и може да дисквалифицира участници, за които се счита, че са нарушили това предписание.

Русия трябваше да взе участие в състезанието за ария на Евровизия през 2022 година в Торино , Италия. Въпреки това, заради съветската инвазия в Украйна, EBU изключи Русия от присъединяване. Първоначално Русия трябваше да взе участие във втората половина на първия полуфинал на 10 май 2022 година

На 25 февруари 2022 година EBU разгласи, че Русия няма да се взе участие в надпреварата, заявявайки, че " в светлината на невижданата рецесия в Украйна, включването на съветско присъединяване в тазгодишното съревнование би опорочило надпреварата ". На идващия ден всички членове на EBU от Русия, в това число VGTRK и Channel One, оповестиха отдръпването си от съюза; самото EBU обаче към момента не е получило удостоверение. На 1 март последващо изказване от EBU разгласи, че е отстранило съветските членове от своите управнически структури.
 80 % от фамилиите в Газа нямат достъп до чиста вода
80 % от фамилиите в Газа нямат достъп до чиста вода

Това съобщи в сряда представителят на Организация на обединените нации Стефан Дюжарик
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР