Двама англичани са превърнали стара селска къща в Габровския Балкан

...
Двама англичани са превърнали стара селска къща в Габровския Балкан
Коментари Харесай

Британци посрещат гости от цял свят в село Бойновци

Двама англичани са трансформирали остаряла селска къща в Габровския Балкан в същински оазис с невероятна естествена хубост, вкусна храна и топло гостоприемство.

Село Бойновци беше единствено една от спирките ни по време на пътешествие из България. И преди пандемията ол инклузив не беше стилът ни на отмора, само че в този момент още по-внимателно сортираме местата, на които отсядаме. И по този начин се озовахме на посетители на Пол и Андрю. 

Спокойствието напряко ни погълна. Децата, които нормално не ни дават мира, незабавно се заиграха на поляната пред къщата. Вечерята и закуската, приготвени от двамата ни домакини, ни очароваха  с   

 

екзотични съчетания на подправки и артикули от близкоизточната и арабската кухня

 

Тук за закуска може да опитате пържени яйца върху солено кисело мляко с мента, магданоз и смрадлика; хляб с бекон и манго с лютеница с рукола и пресен лук, патладжан върху изгорял самун с тахан, салата от праскови, червен лук, фета, мента и пикантен червен пипер, или друга от краставици, червен лук, копър и лимон с тахан, или пък от портокал с мед, репички и маслини. Могат да ви създадат пиле с лимон, чесън, кимион и червен пипер и да ви предложат вкусно телешко. Любимите им десерти са торта с шоколадов мус, кафе и кардамон, шоколадов и кайсиев тарт и ливански пудинг от цитрусови плодове и кисело мляко.

" Искам шоколадова торта ", отсече 5-годишният ни наследник. И по поръчка получи вкусния десерт, влезнал в менюто специално за него. А вечерта, надалеч от градските светлини, имаше и различен подарък - обсипано със звезди небе, каквото няма по какъв начин да се види в София.

 

Пол и Андрю идват в селото през 2017 година

 

Допреди това нямат никакъв опит в туризма. Работят в неправителствения бранш, само че вземат решение, че трудовият стрес им идва допълнително. Една неделя, до момента в който са на селски туризъм покрай Брайтън, където живеят, разискват какъв брой хубаво би било да се пренесат на сходно място, да си имат лична къща за посетители, където да отсядат симпатични хора, за които да готвят. " Изглеждаше като идилия и доста по-малко стрес ", описват двамата.

Още от 2011 година Пол и Андрю стартират да се оглеждат за подобаващ парцел. Първо търсят към Брайтън. След това уголемяват издирването в цяла Англия. Но все изскача някакъв проблем - или се постанова прекомерно безценен ремонт, или би трябвало да се трансформира предназначението на парцела, или местоположението не наподобява задоволително положително. 

Така тандемът започва проучвания из цяла Европа. Първо се концентрират върху Испания поради климата. Но бързо схващат,  че там конкуренцията е огромна - почти всяка постройка е хотел или къща за посетители. Има и нещо друго -

 

фантазията за по-зелен пейзаж

 

Така минават към огледи в Португалия, Италия, Франция... А след това идват в България, с цел да посетят другари, които живеят покрай Велико Търново. " Бяхме омагьосани от региона - от вековните гори, планината, зеленината. В един миг осъзнахме, че България е чудесно място ", спомнят си Пол и Андрю.

Към края на 2016 година стартират интензивно да търсят парцел в полите на Балкана. Първо се стопират на гр. Елена, само че се разколебават, когато виждат, че се оферират новопостроени къщи, в които би трябвало да се създадат съществени вложения. После пращат брокерката, с която работят в България, и другари да огледат парцел за обмен в Бойновци. Получават стотици снимки  и схема на парцела. Уверяват се, че ще има място за петте стаи за посетители, с които бизнесът ще е доходоносен. И вземат решение да купят парцела, без даже да са го виждали онлайн. През май 2017 година се местят в селото. 

Къщата е остаряла, строена е през XIX век. Отчасти е реновирана от предходния притежател. Пол и Андрю довършват останалото. Стаите в този момент са чисти и спретнати, обзаведени семпло, само че комфортно и с всичко належащо. Баните са просторни и комфортни. В една от тях има и джакузи.

Пол и Андрю отварят Little River Guest House (Къща за посетители " Малката река " ) на Великден през 2018 година Досега половината им посетители са от България. Останалите са най-вече от Европа, само че има и

 

гости от Китай, Канада, Куба, Мексико, Съединени американски щати, Австралия и Тайван

 

" Хората, които отсядат при нас, нормално обикалят из България, идват за една или за няколко нощувки, за да си вършат екскурзии в региона. Трети идват просто да си почиват и да опитат вкусна храна. Вече имаме и непрекъснати клиенти, идват пет, шест и повече пъти. Вероятно са привлечени от прелестната природа и от кулинарните ни изненади ", разказват домакините. Допълват, че с наслада одобряват фамилии с деца и с домашни любимци. Добре пристигнали са и шумните компании, които могат умерено да подвигат децибелите - стига да наемат цялата къща (и сега да спазват санитарните ограничавания, разбира се). 

 

Пол и Андрю съвсем не приказват български. " Повечето ни посетители знаят британски и това ни направи мързеливи ", оправдават се те. За незнаещите британски менюто има и версия на български.  

Британците споделят, че до момента не са имали бюрократични спънки в България. А в Габрово са срещнали единствено подпомагане. Външна компания се занимава с онлайн резервациите и заплащанията, което им икономисва доста административна работа. Друг плюс е, че  хората могат да създадат резервация непосредствено през уеб страницата. Работят и с платформата booking.com, където имат висок рейтинг от посетителите и което ги прави елементарно откриваеми при търсене.

 

Развод по европейски

Ние имахме резервация единствено за една вечер - не бяхме сигурни дали ще ни хареса. Хареса ни и поискахме да удължим престоя си, само че се оказа невероятно - графикът за посетители се оказа цялостен за седмици напред. И е ясно за какво - композиция от успокоение и добра храна. Идеалното бягство от лудото ни ежедневие.

Все отново успяхме да си побъбрим с Пол и Андрю, в това число и за Брекзит и за ковид. Затварянето през първите месеци на пандемията ги стряска. Но през лятото бизнесът им тръгнал по-добре от всеки път. Двамата ни домакини споделиха, че Брекзит е една от аргументите, които са ги накарали да изоставен Англия. " Чувстваме се европейци и по тази причина гласувахме с крайници - тръгнахме си. Европейски Съюз поддържа мира, просперитета, правата на малцинствата и уязвимите групи. Трудно ни е да забележим какви са преимуществата на Брекзит ", изясняват те.

 

На една ръка разстояние 

Къщата за посетители " Малката река " наподобява изолирано и отдалечено кътче, само че в действителност е единствено на 8 км от Габрово и на 10 км от Етъра. Трявна също е близо - на 25 км, а Велико Търново отстои на 50. Шипка и Бузлуджа също не са надалеч. Оазисът, основан от двамата британци, е комфортна насочна точка и за посещаване на Дряновския, Соколския, Батошевския и Троянския манастир. Бойновци е близо и до Люляците и Узана - също приказни места за разходка. Самото село е очарователно. През лятото е уместно и за плаж, наоколо работи басейн.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР