Двадесетото издание на благотворителната инициатива Българската Коледа“ под патронажа на

...
Двадесетото издание на благотворителната инициатива Българската Коледа“ под патронажа на
Коментари Харесай

517 деца и 22 болници подпомогна „Българската Коледа“ през 2022 година

Двадесетото издание на благотворителната самодейност „ Българската Коледа “ под патронажа на президента на Република България Румен Радев е в ход.

Тази година акцията е отдадена на децата с редки генетични болести. Над 2 720 000 лв. доближи набраната сума след края на благотворителния театър, който се състоя през вчерашния ден вечерта в Народния спектакъл „ Иван Вазов “. По последни данни над 350 000 са дарителските SMS на номер 1117 и гласови позвънявания на 0900 1117 от началото на акцията, която беше оповестена от президента в края на месец ноември във Велико Търново. Наличната сума в дарителската банкова сметка на самодейността е над  2 310 000 лева, a близо 60 000 лева са дарени посредством системата ePay.bg.

Областният шеф на Русе Анатоли Станев моли за интензивно присъединяване в акцията и отбелязва, че през последните две десетилетия тя се е трансформирала в знак на обединяването на обществото към един от най-важните ни цели като нация – а точно детското опазване на здравето. „ Българската Коледа ни дава вяра за един по-добър свят, вяра, че дружно можем да се оправим с провокациите на живота “, разяснява още Станев и показва, че грижата за децата би трябвало да е водеща полезност за всяко общество.

Припомняме, че през актуалната година 517 деца от цялата страна бяха подкрепени с 991 122 лв. от благотворителната самодейност „ Българската Коледа “. Малко над 501 000 лв. са били отделени за лекуването на 79 деца с ендокринологични, нефрологични и други редки болести. На 477 600 лв. се равняват средствата за рехабилитация на други 428 деца с детска церебрална парализа, епилепсия, хидроцефалия, спина бифида, спинална мускулна недоразвитост, мускулна дистрофия, аутизъм, родови контузии, разстройство в развиването на двигателните функционалности, вродени аномалии и глухота. Други 12 000 лв. пък са били употребявани за закупуване на медицински произведения и помощни средства на 10 деца с неврологични болести. Същевременно с цел да помогне за лекуването на децата в сериозно положение, нуждаещи се от незабавна помощ и интензивно лекуване, през 2022-а „ Българската Коледа “ подари здравна инсталация на обща стойност 1 701 112, 10 лева на 22 лечебни заведения от цялата страна. Сред тях беше и Университетската многопрофилна болница за интензивно лекуване „ Канев “ в Русе. Тя получи ултразвукова система за педиатрична диагностика, както и уред за функционално проучване на дишането на обща стойност над 52 000 лв..

Двадесетото издание на благотворителната самодейност ще продължи до края на месец ноември 2023 година. Заявления за подкрепяне на деца се одобряват целогодишно. Допълнителна информация за „ Българската Коледа “, както и за методите, по които може да бъде направено подаяние, са посочени на интернет-страницата на благотворителната самодейност:. На същия адрес може да откриете и реда за кандидатстване за подкрепяне в границите на самодейността.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР