Два вертолета с екипажи от 24-а авиобаза Крумово се включиха

...
Два вертолета с екипажи от 24-а авиобаза Крумово се включиха
Коментари Харесай

Два вертолета на ВВС гасиха големия пожар в иглолистната гора край Лесичово -

Два вертолета с екипажи от 24-а авиобаза Крумово се включиха в гасенето на огромния горски пожар в землището на село Лесичово.

Малко след 7 ч. тази заран от авиобазата излетя вертолет AS 532 AL Cougar и извърши в началото разузнаване на местността, релефа, метеорологичните и въздушните условия в региона, след което стартира дейности по гасенето на пожара.

След 10 ч. в гасенето от въздуха се включи и вертолет Ми-17.

Екипажите помагаха на огнеборците за потушаването на пожара с обливане на засегнатия регион с вода, чрез системите за пожарогасене „ bambi bucket ”, с която са снабдени вертолетите. Водоснабдяването се извършваше от язовир „ Тополница “. Вертолет AS 532 AL Cougar остана във въздуха над 5 часа, като направи 52 пуска и изля 78 тона вода. За повече от 3 часа вертолет Ми-17 направи 25 пуска, като изразходи над 62 тона вода.

След осъществяването на задачата двата вертолета се прибраха в авиобаза Крумово. Очаква се на следващия ден още веднъж да дойдат хеликоптерите и пожарът да бъде изцяло изгасен. Повече от 27 часа бушува огромният опустошаващ пожар в землищата на Лесичово и Калугерово.



На терен преди пристигна министърът на земеделието в оставка Иван Иванов, както и регионалният шеф Андрей Гечев, шефовете на ОДМВР и РЗПАБ в Пазарджик Петко Шотлеков и Ангел Ангелов.

Създадена е много сериозна организация, въпреки към този момент хората да са изморени. С помощта на тежка верижна техника, предоставена от „ Асарел Медет “ и други компании, се вършат полоси. Машините са работили цяла нощ, с цел да изкопаят просеки и разпространяването на пламъците да бъдат спрени. От едната страна пожарът е доста стеснен, не е позволен да се разпростре, само че от другата страна продължава да гори, има и вятър.



В гасенето вземат участие огнеборци от пожарните служби в Пазарджик и Панагюрище, представители на доброволни формирования от Брацигово, Белово, Панагюрище, чакат се доброволци и от Хисар и Ихтиман. Теренът е извънредно мъчно наличен, до там може да се стига единствено с джипове на горските стопанства, в по-голямата част се гаси на ръка, противопожарните коли не могат да влязат във вътрешността, само че се прави всичко допустимо огънят да не трансферира полосите.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР