Два състава на Върховния административен съд са обявили за нищожни

...
Два състава на Върховния административен съд са обявили за нищожни
Коментари Харесай

ВАС одобри жалба на Ирена Кръстева срещу българския списък за санкциите Магнитски

Два състава на Върховния административен съд са оповестили за оскъдни няколко елементи от решението на Министерски съвет, с което бяха въведени забрани за държавни ведомства и предприятия да влизат в връзки със глобените по закона " Магнитски ". 

Мярката беше наложена през лятото на 2021 година от служебния кабинет, откакто Съединени американски щати включиха Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков в лист за наказания поради данни за корупционни закононарушения. 

В листата на обвързваните лица беше добавена и майката на Делян Пеевски Ирена Кръстева, както и близки на Божков и негови компании. 

Кръстева е подала тъжба пред Върховен административен съд, която е почетена на първа инстанция. Вторият иск е на компания, в която брачната половинка на Божков Елена Динева е съучастник. 

Съдът отхвърля три точки от решението на служебния кабинет - за основаване на работна група за правене и поддържане на листата с лица, евентуално попадащи под глобите на САЩ; за публикуването на този лист през Министерството на финансите и НАП; и за разпореждането на незабавни ограничения за прекъсване на връзките сред страната и глобените. 

Върховен административен съд показва, че липсва български закон, който да урежда въпроса с обсега и използването на ограничения против български жители, глобени от трета страна.

Включването на обвързваните лица в листата е станало без информирането им и без опция да бъдат изслушани като наранени страни. 

Решенията не са дефинитивни и могат да бъдат обжалвани пред петчленен състав на Върховен административен съд. 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР