Два отделни бомбени атентата бяха извършени няколко часа един от

...
Два отделни бомбени атентата бяха извършени няколко часа един от
Коментари Харесай

Над 20 души загинаха при нападения срещу предизборни офиси в пакистанската провинция Белуджистан

Два обособени бомбени атентата бяха осъществени няколко часа един от различен и бяха ориентирани против предизборни щабове в Югозападен Пакистан, предадоха ДПА и Асошиейтед прес, представени от Българска телеграфна агенция.

При двете детонации са починали минимум 26 души, а потърпевшите са десетки, оповестиха публични представители. Нападенията се случват ден преди произвеждането на парламентарните избори в страната.

Първият атентат бе осъществен в Пашин, регион в провинция Белуджистан, и бе ориентиран против предизборния офис на самостоятелен претендент. Най-малко 14 души са починали, а над 30 са потърпевши при гърмежа. Там се е взривил мотоциклет-бомба, паркиран пред офиса, заяви полицейски чиновник. Говорителят на районното държавно управление в Белуджистан Джан Ачакзай съобщи, че ранените при нападението са били превозени в близка болница, а локалните управляващите прибавиха, че измежду потърпевшите има няколко души в тежко положение. Независимият претендент от локалния изборен регион Асфандиар Какар не е бил в офиса по време на детонацията.

Часове по-късно втора бомба се е взривила пред предизборния офис на различен претендент в близкия град Кила Сайфула. При детонацията са починали минимум 12 души, а десетки са потърпевши, оповестиха от полицията.

Нито една формация не е поела отговорност за бомбените набези. Провинция Белуджистан постоянно става цел на нападенията на голям брой групировки на ислямистки бойци, в това число пакистанските талибани и " Ислямска страна ", които имат мощно наличие в региона.

Бомбените атентати са осъществени макар разполагането на десетки хиляди служители на реда и паравоенни сили в разнообразни елементи на Пакистан, с цел да се подсигурява мирът след неотдавнашното повишаване на насилието от страна на ислямистките бойци против силите за сигурност и цивилните.

Богатата на природен газ провинция Белуджистан, ситуирана на границата с Афганистан и Иран, повече от две десетилетия е сцена на безредици, проведени от националисти белуджи. Първоначално те желаеха да получат дял от ресурсите на провинцията, само че по-късно започнаха въстание за самостоятелност.

 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР