Два нови удара преживя руската космонавтика на днешния ден. Руски

...
Два нови удара преживя руската космонавтика на днешния ден. Руски
Коментари Харесай

Нов инцидент с Прогрес и авария на ракета Протон!

Два нови удара претърпя съветската космонавтика на днешния ден. Руски галактически транспортен съд “Прогрес ”, който понастоящем е свързан с “Международната галактическа станция ”, не съумя да възпламени моторите си по проект и да поправя орбитата на станцията тази нощ. Засега по публични данни експертите “разбират повода ” за несполука и ще се опитат да поправят орбитата още веднъж в понеделник.

Часове по-късно след случая с транспортен съд “Прогрес ” аварира и съветска ракета “Протон-М ”. Тя трябваше да изведе в орбита мексиканския сателит “МексСат-1 ”, само че едвам осем минути по-късно беше открита аномална работа на моторите на третата степен на ракетата. Третата степен, ускорителният блок “Бриз-М ” и самият сателит паднаха назад и изгоряха в атмосферата.

Няма спор, че неуспехите в Русия зачестяват. Информационната организация РИА Новости към този момент назова случилото се “отрицателен връх за Роскосмос – няколко случая в космоса за три седмици ”.

Напомням на читателите, че на 28 април различен галактически транспортен съд “Прогрес ” аварира след изстрелването си след повреда в работата на третата степен на ракетата “Союз ”. Това докара до отлагания при всички изстрелвания на Русия до “Международната галактическа станция ” – в това число пилотираните.

На фона на неудачите певицата Сара Брайтман се отхвърли да лети в космоса през септември. Официалната причина, която тя даде, е компликации в фамилията. Но съветските медии спекулират, че повода може да е по-дълбока – а точно, терзание по отношение на надеждността на съветските галактически кораби, които понастоящем са единственият метод да се доближи “Международната галактическа станция ”. НАСА е на път още веднъж да извежда астронавти в космоса, само че има потребност от още няколко теста, с цел да има организацията убеденост, че новите частни галактически кораби са годни за употреба.

Какво в действителност се случва с съветската космонавтика? Това е въпрос, който всички непрестанно си задават. Засега наподобява, че Русия търпи провали и отлагания във всички области. През 2011 година беше изгубена амбициозната междупланетна станция “Фобос-Грунт ”, която трябваше да лети до спътника на Марс – Фобос. Русия трябваше да приключи сегмента си на “Международната галактическа станция ”, само че полетът на модула “МЛМ Наука ” бе отсрочен за най-рано 2017 година след проблеми с двигателната му установка. Роботизираните задачи до Луната, които от дълго време трябваше да са извършени, към този момент се обрисува да бъдат осъществени най-рано към края на десетилетието или при започване на идващото.

Какво става?

Със сигурност е ясно за всички, че максимата “космосът постоянно е сложен, проблеми постоянно ще има ” към този момент не може да изясни честите провали. Има няколко аргументи за настоящото състояние.

На първо място, през огромна част от 90-те години и през предходното десетилетие Русия е заделяла най-малък бюджет за галактически проучвания. През последните години бюджетът за космос в действителност бе повишен, само че вредата към този момент е била нанесена – загуба на технологии и най-много на фрагменти. Космически специалисти са безапелационни, че е изгубено така наречен “средно потомство ” – поколението, което би трябвало да бъде мост сред ранните пионери и младежите. Млади хора се появяват, в действителност, само че те мъчно попиват насъбрания бивш опит.

Второ, след провали постоянно се показват обществено кои хора имат отговорност и се вършат кадрови рокади. От една страна това не дава късмет на експертите да се поправят от грешките си, само че въпреки това галактическите специалности стават все по-нежелани от младите. Кой би желал да работи на място, което постоянно му “пари под стола ”, метафорично казано? Още повече, че галактическите специалности не са толкоз добре платени в Русия.

И не на последно място – през последната една година съветската стопанска система е отслабнала поради глобите и срутва на рублата. Освен това Русия разчиташе на галактически снабдители, които се намират в Украйна – след спора тези снабдители прекратиха експорта към Русия. Вече е нарушено съдействието сред Русия и Съединени американски щати – на процедура единствената сфера на съдействие е “Международната галактическа станция ” и доставка на избрани мотори към американския алианс по изстрелванията ULA.

Ще продължим да следим тревожните събития в съветската космонавтика. Следете уеб страницата за детайлности!

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР