Два месеца преди да изтекат три години от мандата му

...
Два месеца преди да изтекат три години от мандата му
Коментари Харесай

Парламентарно мнозинство отстрани за 15 минути управителя на здравната каса

Два месеца преди да изтекат три години от мандата му шефът на здравната каса проф. доктор Петко Салчев беше отхвърлен от поста от депутатите в парламентс с болшинство от 149 народни представители единствено за 15 минути. Искането за това беше импортирано от четирима депутати от здравната комисия след траяло повече от два часа чуване в четвъртък вечерта. Мотивите бяха нарушаване на разговора с Българския лекарски съюз (БЛС), Закона за здравното обезпечаване, правилника на НЗОК и Националния рамков контракт (между касата и лекарския съюз). Дебатът продължи малко, а за отстраняването му гласоподаваха ГЕРБ, Продължаваме промяната, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и " Български напредък ". Против нямаше, " Възраждане " и двама народни представители от " Демократична България " гласоподаваха въздържали се.

Причината за скоростното решение по думите на ръководителя на парламентарната здравна комисия доцент Антон Тонев ( " Продължаваме промяната " ) е да се отпуши преговорният развой с лекарския съюз. Предстои да се прегледа нов бюджет на НЗОК, а също по този начин е време за сключване на безусловно нов народен рамков контракт (НРД) с лекарския съюз. От октомври обаче лекарите упорстват за оставката на проф. Салчев и отхвърлят да договарят с него. Това е следващата година, в която БЛС упорства за оставката на шефа и акцентира проблемите в връзката с него.

" Човек когато работи бърка, само че не одобрявам да ме упрекват в систематични нарушавания. Горд съм от постигнатото в НЗОК и ще си потегли с вдигната глава ", сподели проф. Салчев от парламентарната естрада.
Мотивите за отстраняването
Парламентът избра проф. Петко Салчев на поста на 13 март 2020 година с гласовете на ГЕРБ и " Обединени патриоти ". По традиция претендентът за шеф на касата е единствено един и нормално се номинира от ръководещата партия. Специално ГЕРБ са издигали и по-късно сменяли голям брой шефове, само че за първи път това се случва по искане на лекарския съюз, който и различен път е упорствал за оставки в НЗОК.
Реклама
Проф. Костадин Ангелов (ГЕРБ), който беше първият подписал се под настояването за отстраняването на шефа на НЗОК, дружно с доцент Антон Тонев, доктор Александър Симидчиев (ДБ) и доктор Николай Благоев ( " Български напредък " ), разгласи претекстовете за желаната оставка. Той напомни, че на 17 ноември, когато лекарският съюз още веднъж отхвърляше да подпише документи с НЗОК за систематизиране на средства и нарастване на цените на клиничните пътеки, здравната комисия провежда помирителна среща сред двете страни. Според проф. Ангелов на тази среща не са се получили приемливи отговори от шефа на здравната каса. В четвъртък след следващо писмо от БЛС, чийто народен съвет го натовари със задължението да продължи да желае оставката на проф. Салчев, здравна комисия организира ново чуване на проф. Салчев по писмото на лекарите.

" В хода на двете чувания беше открито, че шефът не дава опция на Българския лекарски съюз, който е негов контрактуван сътрудник, за авансово координиране на документите, както е по закон, а такова е налице постфактум. На шефа беше дадена опция да отговори, при което не бяха получени съответни и ясни отговори ", сподели проф. Ангелов. Според него по-късно народните представители са се обединили, че е налице редовно несъблюдение на отговорностите на шефове, избрани в Закона за здравното обезпечаване, правилника за активността на НЗОК и НРД, нарушен е разговорът с БЛС и шефът неефективно извършва отговорностите си за оптимална връзка и разговор като представляващ здравната каса.

" Днешното решение не е обвързвано с нито един персонален претекст, проф. Салчев е доста добър експерт, одобрен доктор и одобрен админ ", сподели проф. Ангелов и му благодари за взаимната им работа по времето когато Ангелов беше здравен министър.

" През последните месеци, през които ръководя здравната комисия, положихме старания да изправим един развой на разговор, който не работеше, доколкото е допустимо, без да сме участници в него. Свидетели сме какъв брой е фрагментиран Народното събрание, какви са потребностите от промени, ние няма по какъв начин да упражняваме действителен надзор върху двете страни в този развой. Няма по какъв начин да повлияем на БЛС, който неколкократно съобщи, че не вижда своята роля в преговорния развой, а сме изправени пред нов бюджет и НРД, в които залягат всички промени, за които е реализирано единодушие ", посочи доцент Тонев. Той означи, че в групата на " Продължаваме промяната " са постигнали единодушие да дадат опция за отпушване на преговорния развой и да не оставят здравната система на пауза за неустановен интервал.
Реклама
" Пред нас беше заявено цялостното неявяване на съсловната организация на лекарите, от която съм част, да бъде част от преговорния развой. Длъжни сме да бъдем дейни и да вземем решение ", сподели Тонев.

" Рискува се Националният рамков контракт. Това води до редица рискове за българските пациенти и жители, неналичието на разговор слага под значителен риск качеството на здравните услуги в България ", добави проф. Ангелов.

В претекстовете за премахване на шефа беше упоменато, че не е упражнявал задоволителен надзор върху фонда за лекуване на деца, в това число и върху и медицински произведения.
Какво следва
Проф. Салчев разгласи, че писмото от лекарския съюз не му е било предоставено, 17-те му прегрешения, посочени в него, не са потвърдени писмено и той не приема, че не е изпълнявал отговорностите си като шеф.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР