Два доклада с описание на щетите от наводненията и необходимите

...
Два доклада с описание на щетите от наводненията и необходимите
Коментари Харесай

Описаха щетите в Карловско в два доклада

Два отчета с изложение на вредите от наводненията и нужните ограничения за превъзмогването са показани от Кризисния щаб на Карлово на вицепремиера и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев - ръководител на Междуведомствената комисия за възобновяване и подкрепяне към Министерски съвет.

В първия са разказани вредите в Карлово при наводнението от 22-23.08.2022. В отчета се упорства за помощ вповишаване на проводимостта на деретата „ Меден дол “ и „ Бешбунарско дере “, рехабилитация на 2 улици и реорганизация на злепоставен пътен сектор.

Вторият отчет съдържа данни за провалите от наводненията в селата Богдан, Каравелово и Слатина. В тях Община Карлово желае от страната помощ на два стадия. Първият стадий за Богдан включва възобновяване и подсилване дерето в селото, реорганизация на водопроводната мрежа, възобновяване на 4 моста в селото, реорганизация на 6 улици и възобновяване на моста Богдан – Московец. Във втория стадий са планувани създаване на мост Богдан – Московец и реорганизация на 6 улици.

За с. Слатина Общината желае възобновяване на централното и дребното дере в селото, на водопровода, краткотраен мост и по-късната му подмяна със железен, възобновяване на общинския път, на моста над р. Стряма на пътя Розино - Слатина и реорганизация на 11 улици.

Планът за справяне с вредите в Каравелово включва реорганизация на водопроводната мрежа, създаване на мост в селото и ремонт на 12 улици.

Освен това от общината желаят от държавното управление помощ за и възобновяване на моста до с. Дъбене над река Мъртвица, за възобновяване на електрозахранването и уличното осветяване в селата Богдан, Каравелово и Слатина и за спешно подсилване на крайбрежията на р. Стряма и р. Мъртвица южно от с. Дъбене.

По последни данни потърпевшите къщи в село Богдан са 147, в с. Каравелово – 132, във Войнягово – 82 и в с. Слатина – 34. От настаняване се нуждаят 21 фамилии /6 от Каравелово, 10 от Богдан и 5 от Слатина/.

В Каравелово към момента не е възобновено водоподаването в обособени елементи на селото, екипи на ВиК не престават да работят. Дървесината, насъбрана от пороя в дворовете на хората, се събира в учебното заведение. Стопаните, които не желаят да бъдат разчистени дворовете им, резервират там струпаните дърва.

Полага се краткотраен тръбопровод в източната част на село Слатина, следва подземното оборудване да бъде тествано. Продължава да се работи по почистване на най-пострадалия от пороите регион, този на улица 12-та.

Водата в цялата община продължава да е негодна за пиянство и готвене. Здравните управляващи позволяват използването й единствено за битови потребности.

През миналото денонощие няма подадени сигнали за умрели животни. Очаква се през идната работна седмица експертите да преценяват по кое време дезинфекцирането да бъде обновено.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР