Два дни трябваше да продължат преговорите в Брюксел относно възстановителния

...
Два дни трябваше да продължат преговорите в Брюксел относно възстановителния
Коментари Харесай

Лидерският сблъсък в Брюксел: Четвърти ден на ожесточени преговори

Два дни трябваше да продължат договарянията в Брюксел по отношение на възстановителния проект на Европейски Съюз след COVID-19. Днес обаче бе даден старт дневно №4, а по нищо не наподобява да има светлина в тунела. Постигането на съглашение като че ли към момента е прекомерно надалеч. Очертава се това да е най-продължителната среща на върха от тази в Ница през 2000 година, която продължи пет дни.
Поради тази причина никой не знае по кое време министър председателят Борисов ще се върне в България и дали прибирането му вкъщи ще бъде последвано от оставка, откакто към този момент 12 дни страната ни се тресе от антиправителствени митинги.

Проблеми с изключение на у нас обаче има и в цяла Европа. Основната разграничителна линия по отношение на икономическите ограничения е и сред двете най-тежко потърпевши от епидемията страни - Испания и Италия. Сред тях са и други държави-членки на Европейски Съюз, които желаят ограничение на размера на фонда и непоколебим надзор при разпределението на парите, пишат от BBC. Те настояват, че препоръчаният пакет от 750 милиарда евро е прекомерно огромен и би трябвало да се състои по-скоро от заеми, а не от безплатни грантове.

Преговорите в понеделник стартират с поредна доза пререкания. Френският президент Еманюел Макрон тропнал по масата и заплашил да напусне. Причината - съгласно него по този начин наречената “пестелива четворка” (Швеция, Дания, Австрия и Нидерландия) излагат целия план на риск. А нидерландският министър-председател Марк Рюте е признал, че водачите са " покрай неуспех " и диалозите може да се " разпаднат ".

Огромни са нападките към Рюте. Премиерът Борисов съобщи, че той се прави на “полицаят на Европа”. Унгарският министър-председател Виктор орбан пък трансферира цялата виновност върху него. Италиански посланик пък се обърна към Рюте и съобщи: В твоята страна може и да се воин за няколко дни, само че след няколко седмици ще си виновен за прекъсването на ефикасния европейски отговор против COVID-19.

За какво договаря България не е ясно. Премиерът Борисов отпътува за Брюксел без да е имало спор по тематиката и без да е известно на българските жители какви ползи ще бъдат предпазени в Европа.

Какво ще е развиването по договарянията, ще има ли въобще такова ще се разбере може би в късните часове на днешния ден. Освен 750-те милиарда евро за възобновяване от рецесията след COVID-19, европейските водачи договарят и за 7-годишния бюджет на Европейски Съюз в размер на 1074 милиарда евро.

“Пестеливата четворка”, дружно с Финландия, продължава твърдо да стои зад отхвърли си 500 милиарда евро да бъдат отпуснати под формата на безплатни грантове за най-пострадалите от епидемията страни. Водени от господин Рюте, те споделят, че €370 милиарда е максимумът, който би трябвало да се отпуска против осъществяването на условия, включващи правото да се блокират претенции за безплатна помощ. Останалите страни - в това число Испания и Италия - отхвърлят сумата да падне под 400 милиарда.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР