Дузината бежанци се събраха на място точно на юг от

...
Дузината бежанци се събраха на място точно на юг от
Коментари Харесай

Какво е кибуц? Кратка история на общините, обект на терористичната атака на Хамас

Дузината бежанци се събраха на място навръх юг от дълбоките сини води на Галилейското море, с цел да изградят своята нова общественост, в сигурност от надигащата се вълна на антисемитизъм в Европа.

Беше упорит опит. 10-те мъже и две дами се заели да основат земеделска еврейска химера в тогавашната Османска империя, само че никой нямал опит в земеделието. Бяха отгледани в източноевропейски гета, надалеч от всевъзможни ферми.

Те официално основават селището си някъде през 1909 или 1910 година и го назовават ​​Деганя.

Този юли 1938 демонстрира служащи в портокаловата горичка на кибуца Наан. class= Този юли 1938 година демонстрира служащи в портокаловата горичка на кибуца Наан. Kluger Zoltan/GPO/AFP/Getty Images

Въпреки неналичието на опит, групата бързо трансформира безплодната, само че плодородна земя в преуспяващ аграрни колектив. Това, което стартира като група колиби, прерасна три десетилетия по-късно в общественост от 60 жилища и дузина публични здания. Основният експорт на Деганя беше млякото, само че общността изпращаше и 20 000 връзки банани, 12 000 кутии портокали и грейпфрути и 15 000 кутии домати годишно.

Деганя, който към момента е населяван през днешния ден, се счита за първия кибуц на Израел. Успехът му подтикна имитатори и до 1950 година – две години след основаването на Израел – имаше 67 550 души, живеещи в 214 кибуци (множественото число на иврит за кибуци) в цялата страна, съгласно Еврейската виртуална библиотека. Докато всяко населено място беше друго, всички бяха подкрепени от икономическите и междуличностните идеали на социализма и духа на ционизма. Кибуците се управляваха демократично, като облагите им се обединяваха и споделяха от членовете.

Жените са виждам земеделие на тази недатирана фотография в Деганя. class= На тази недатирана фотография в Деганя се виждат дами да обработват земеделие. Архив на Bettmann/Getty Images

В първите дни на Израел кибуците бяха значим стопански мотор за Израел и неразделна част от идентичността на страната. Доброволци от цялостен ​​свят – в това число американският сенатор Бърни Сандърс – се стекоха в кибуците, с цел да берат плодове денем и да се любуват на метода на живот в общността през нощта.

Но когато Израел се трансформира от бедна, пустинна страна в витална съвременна стопанска система, въздействието и известността на кибуците понижават.

Днес към 125 000 души – дребна част от над 9-милионното население на Израел – живеят в към 250 кибуца, разпръснати из цялата страна, съгласно Еврейската организация за Израел. Съвременните кибуци имат население от 100 до 1000 души, всемирски са и са прегърнали капитализма. Чуждестранни чиновници, изключително от Тайланд, в този момент работят на земята. Днес единствено 30 кибуца към момента одобряват доброволци, съгласно The ​​Jerusalem Post.

Изгорели здания се виждат след офанзивата на Хамас против кибуца Кфар Аза в Южен Израел. Изгорели здания се виждат след офанзивата на Хамас против кибуца Кфар Аза в Южен Израел. Мохамед Даруиш/CNN

Но кибуцниците, както са известни жителите на кибуца, към момента се считат значително за леви. Мнозина не утвърждават политиките на настоящето ултранационалистическо израелско държавно управление по отношение на Газа и Западния бряг.

Илан Троен, почетен професор от университета Брандейс в Масачузетс, сподели, че щерка му Дебора Матиас е избрала да живее в кибуц, с цел да се наслаждения на хаоса на огромно семейство, защото е израснала като едно от шест деца. В кибуца Холит тя отговаряше за организирането на фестивали, празненства и тържества.

Израелско-американският академик Хаим Кацман, който също е живял на Холит, е бил „ доста за мира “, споделиха неговите братя и сестри.

А Адриен Нета от кибуца Беери „ посвети живота си да оказва помощ на други хора от всички раси и полове в практиката си като здравна сестра “, сподели синът й пред кореспонденти на конференция във вторник.

Тяхната политика и метод на живот обаче не означаваха доста за терористите, които нахлуха в няколко кибуци по време на изненадващия удар на Хамас против Израел рано в събота сутринта.

Израелски сили извадете трупове на израелски поданици от разрушена къща в Кфар Аза във вторник. class= Израелските сили изваждат трупове на израелски поданици от разрушена къща в Кфар Аза във вторник. Илия Ефимович/picture-alliance/dpa/AP

При офанзивата са убити дъщерята на Троен и Кацман. Нета е изчезнала от кибуца Беери, общественост от към 1000 души покрай Газа, известна с сполучливата си печатна преса и художествени галерии, където са открити повече от 100 тела.

Близкият Кфар Аза е кибуц с към 765 души, който е дом на сполучлив пластмасов бизнес с годишен оборот от към 300 милиона $ и компания за тон и осветяване, която е оборудвала шоута за The Rolling Stones, Radiohead, Britney Spears, Guns N' Роуз, Риана и Джъстин Тимбърлейк, съгласно уеб страницата му.

Израелските военни споделиха, че Кфар Аза е мястото на „ кръвопролитие “, с дами, деца, дребни деца и възрастни хора, „ избити брутално по метод на деяние на ISIS “.

„ Много от жителите, които живееха там, имаха вяра в мира, взаимното битие и взаимното почитание и имаха другари в Газа “, сподели представителят на IDF подполковник Джонатан Конрикус пред CNN.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР