Дупка в Закона за държавния служител позволява на вече пенсионирани

...
Дупка в Закона за държавния служител позволява на вече пенсионирани
Коментари Харесай

Дупка в закона пълни МВР с пенсионери

Дупка в Закона за държавния чиновник разрешава на към този момент пенсионирани чиновници да не престават работата си в Министерство на вътрешните работи. Оказва се, че съгласно законодателството чиновниците не са длъжни да осведомят работодателя си, респективно управлението на вътрешното ведомство, откакто са достигнали пенсионна възраст. Така те стартират да взимат както пенсия, по този начин и заплата от Министерство на вътрешните работи, оповестява „ Монитор “.
Това задържало заети щатни бройки, които могат да се попълнят от по-млади хора и демотивирало останалите чиновниците, които очаквали някакво покачване. „ Правим всичко допустимо, с цел да се отстранят тези проблеми. Разпоредил съм правенето на отчети и проектозакони, които би трябвало да са подготвени скоро. С тях ще можем да пенсионираме тези чиновници. Дори обмисляме и по-ранно пенсиониране. Има униформени, които към този момент не могат да правят почтено работата си “, изясни пред „ Монитор “ вътрешният министър Валентин Радев. Според настоящото сега законодателство униформените могат да се пенсионират при навършването на 52 години и 10 месеца, или при стаж от 27 години.
„ Правото на пенсия е субективно право и се упражнява по волята на неговия притежател. При практикуване правото си на пенсия чиновниците на Министерство на вътрешните работи не са задължени нито да уведомяват, нито да желаят позволение от орган по назначението или началник на конструкция на министерството. По тази причина министерството не разполага с информация за броя на новоназначените чиновници, които са пенсионирани някогашни чиновници на Министерство на вътрешните работи “, сподели още силовият министър.
Опити за смяна на Закона за държавния чиновник се вършат от 2015 година и те касаят както пенсионираните служители на реда, по този начин и военните. Служителите са били назначени главно в цивилната администрация на двете министерства. Вече са правени няколко опита тези експерти да могат да се освобождават с едномесечно предупреждение. Особено откакто са упражнили правото си на пенсия. Друга информация в регистрите на Национален осигурителен институт и Министерство на вътрешните работи демонстрира, че в силовото ведомство за отминалата година са били назначени малко повече служители на реда, в сравнение с са напуснали. През 2017-а година са прекъснати служебните връзки на 2082 служители на реда. Назначените пък в Министерство на вътрешните работи за същия интервал са 2842. От напусналите 145 са го създали заради пенсиониране. От назначените пък 254-ма са държавни чиновници с висше обучение, тези със приблизително са 747, а 577 са държавни чиновници - стажанти.
Тези бройки на новопостъпили в системата на полицията са по Закона за Министерство на вътрешните работи. Отделно от това по Закона за държавния чиновник са назначени 150 души. Най-много са назначените на трудово правно отношение - 1114 души. При следващото изменение на Закона за Министерство на вътрешните работи през ноември предходната година депутатите дадоха полицейски пълномощия на назначените на трудово правно отношение в системата. При тях нормално става дума за назначения на пенсионирани служители на реда и военни по реда на Кодекса на труда, с които Министерство на вътрешните работи се пробва да преодолее дефицита на униформени. „ След измененията в Кодекса са обществено обезпечаване през 2015 година е отпаднало условието за преустановяване на обезпечаването при разпределяне на пенсиите за застрахователен стаж и възраст, като се сътвори опция за хората, които са придобили право на пенсия, да се пенсионират, без да се изисква преустановяване на служебното или трудовото им правно отношение “, изясни още Радев.
От чиновниците с прекъснати правни отношения през 2017 година 728 са били със стаж до 5 години, 288 със стаж сред 6 и 10 години, 214 са се задържали в Министерство на вътрешните работи сред 11 и 15 години и 852 са тези със стаж над 25 години. Прекратените години в системата на полицията са от голяма важност за броя на заплати, които ще получат чиновниците след напускането й. Една от промените, която се опита да приема кабинетът, беше орязване на броя заплати, които се получават при овакантяване на системата, от 20 на 12. Впоследствие след полицейски митинги Министерство на вътрешните работи се отхвърли от тази смяна.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР