Дупка в океана или странен остров – тази гледка изуми

...
Дупка в океана или странен остров – тази гледка изуми
Коментари Харесай

Дупка в океана? Каква е тази мистериозна гледка?

Дупка в океана или чудноват остров – тази панорама изуми консуматори, „ разходили “ се по света с картата на Гугъл.

В средата на Тихия океан те забелязали голяма дупка. Е, не напълно, само че сигурно наподобява необичайно на пръв взор.

Кадър демонстрира било, заобикалящ злокобна черна яма, видимо потъваща надълбоко във водата. Други допускат, че това е загадка военна база.

Завладяващата панорама обаче е просто оптична заблуда. „ Дупката “ в действителност е гъсто събрана гора от дървета пизония на отдалечения остров Восток, на 600 км. северозападно от тропическия парадайс Таити.



Оказва се, че Восток е еднообразно хубав и гибелен.

Пизониите са известни също като убийци на птици. Причината - неговите супер лепкави семена.

Дърветата популяризират семената си посредством разнообразни механизми. Те могат да се разпилян от вятъра, или да посредством животните. Но на дребен остров като Восток в действителност няма къде да се разпространят семената и по тази причина дърветата се нуждаят от решение за дълги дистанции.



В този случай те са развили семена, които се залепват върху птици, гнездящи на отдалечения остров – червенокраки ританки и фрегати.

Семената обаче са толкоз лепкави, че птиците могат изцяло да се оплетат в тях. Самото тегло на семената може да натежи птиците, като им попречи да излетят.

Има моменти, когато птиците се обгръщат напълно в семената и смолата и умират от апетит, а мумифицираните им трупове висят от дърветата.

Дърветата - „ ловци на птици “ могат да имат опустошително влияние върху популациите на птици. Проучване на остров Кузин на Сейшелските острови, който също е дом на дървета пизония, откри, че те убиват една четвърт от белите рибарки и съвсем една десета от тропическите буревестници.

И наподобява няма еволюционна изгода от лепкавите семена на тези растения.

В умозаключение - гигантска дупка в океана в действителност е остров, цялостен с убийци на птици.

Превод: GlasNews.bg
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР