Дунавският регион има редица възможности за териториалното сближаване и икономическото

...
Дунавският регион има редица възможности за териториалното сближаване и икономическото
Коментари Харесай

Зам.-министър Николова: Намаляването на регионалните неравенства трябва да е основна политика на европейските макрорегионални стратегии

Дунавският район има редица благоприятни условия за териториалното доближаване и икономическото развиване на страните по поречието на реката, посредством интегриран метод в партньорството и поддръжката за осъществяването на взаимни стратегически планове. Това съобщи заместник-министърът на районното развиване и благоустройството и Национален координатор за Стратегията на Европейски Съюз за Дунавския район Деница Николова по време на Среща на ръководителите на Комисиите по европейски въпроси на парламентите на Европейския съюз /Председателски КОСАК/, което се организира в София.

Зам.-министър Николова бе основен представител в Третата сесия на форума на тематика: „ Ролята на европейските макрорегионални тактики за реализиране на стабилно развиване, сигурност и непоклатимост ". В речта си тя означи, че макрорегионалните тактики на Европейски Съюз, обхващащи четири макрорегиона - Балтийско море, река Дунав, Адриатическо и Йонийско море и Алпите, имат значителност като платформа за транснационално съдействие. Те дават интегрирана рамка, в която страните употребяват общия си капацитет за справяне с взаимните провокации. „ В подтекста на почналия спор за бъдещето на кохезионната политика след 2020 година и мястото на макрорегионалните тактики в нея полемиката следва да се ориентира в посока на бъдещето, тъй като националните парламенти могат да допринесат за одобряването на макрорегионалните тактики като значим инструмент за доближаване ", уточни зам.-министър Николова. Тя обърна особено внимание на потребността от политическа поддръжка в подкрепяне основаването на координирани политики за реализиране на образован, резистентен и приобщаващ напредък в макрорегионите. „ Изпълнението на взаимни районни и макрорегионални планове би могло да има забележителна роля за одобряване на добавената стойност на такива начинания. Това би могло да бъде една от предпоставките за намиране на взаимни решения за общите провокации, свързани с инфраструктура, миграцията и демографския напън, изменение на климата или други проблеми, които не биха могли да бъдат позволени от една страна или район ", уточни тя.

Според зам.-министър Николова Дунавската макрорегионална тактика е образец за неповторим метод, предоставящ благоприятни условия за съдействие и създаване на мрежи сред държавите-членки в района на река Дунав. „ За нас добавената стойност на Дунавската тактика е в партньорството и поддръжката да осъществяването на взаимни стратегически планове ", сподели зам.-министър Николова. Тя добави, че за България са разпознати 9 плана на обща стойност над 40 млн. евро, обхващащи сфери като воден превоз, пристанищна инфраструктура, енергетика, обучение, младежи, нововъведения. „ В този подтекст, Транснационална стратегия „ Дунав " и европейските структурни и капиталови фондове имат значима роля, която би се засилила в бъдеще, концентрирайки средства за осъществяване на по-малко на брой, само че взаимни междурегионални стратегически планове, които ще имат забележим резултат върху икономическото развиване и териториалното доближаване в района ", сподели тя. „ В Дунавския район се следят огромни разлики, защото в него се намират някои от най-успешните райони в Европейски Съюз, само че също и някои от най-бедните. Това дава положителни благоприятни условия за реализиране на значими резултати посредством съдействие и обмяна на опит. Но са нужни спомагателни вложения и дейности, с цел да може районът да означи резистентен прогрес и напредък ", посочи още заместник-министър Николова. Според заместник-регионалният министър намаляването на районните неравенства е извънредно значимо за Дунавската тактика и останалите макрорегионални тактики цел, както и основаването на взаимоотношения за напредък и обезпечаване на претовареност в съответните райони.

Зам.-министър Николова подсети, че Българското председателство на Дунавската тактика също ще следва пътя на намиране на взаимни решения за общите провокации. „ Ще насочим полемиките през тази година към две значими тематики от дирек „ Свързаност " на тактиката, които са от изключителна значимост за всички държави-членки и изключително за България.

„ Макрорегионите могат да оказват помощ за образуването на интегриран взор над бъдещето на европейската територия. Те могат да се трансфорат във значим инструмент за постигането на териториално доближаване в другите области на политика, както и да доведат до основаването на подходи като Градския дневен ред на Европейски Съюз. Дискусиите по отношение на политиката на доближаване след 2020 година са в напреднал стадий и бъдещето на макрорегионалните тактики също следва да бъде регистрирано в този спор за реализиране на по-голяма ориентираност към резултати и възстановяване на синергиите сред обособените стратегии и принадлежности на Европейски Съюз ", означи още тя.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР