Думите на премиера Бойко Борисов, че в България скоро ще

...
Думите на премиера Бойко Борисов, че в България скоро ще
Коментари Харесай

Може ли да произвежда ваксини заводът на Домусчиев в Разград?

Думите на премиера Бойко Борисов, че в България скоро ще има цех, който ще създава ваксини против COVID-19, разбуниха духовете в страната. В характерен жанр Борисов " хвърли бомбата ", че до месеци у нас ще се създават милиони ваксини, с които " ще спасим стотици милиони животи ", защото " сме доста напред в науката и нововъведенията ".

Премиерът произнесе знаменателните думи при визитата си в индустриалната база на " Биовет " АД, която е благосъстоятелност на фармацевтичната компания " Хювефарма ", притежавана от бpaтятa Гeopги и Kиpил Дoмycчиeви. Компаниите на Домусчиеви от години уголемяват бизнеса си с обилно еврофинансиране, обезпечено от властта. Според Борисов заводът на " Биовет " щял да създава ваксини и за Европа и " доста страни да си отдъхнат ".

Мнозина сигурно се питат – в действителност ли е допустимо да произвеждаме ваксини против ковид, или сме очевидци на следващия избирателен трик? Веднага пораждат и още разумни въпроси: български ли са или непознати тези ваксини, по какъв начин ще ги произвеждаме, на кого ще ги продаваме, имаме ли право въобще да ги продаваме?

 {{ otherArticle[0].article.title }}
До 3 месеца България ще има подготвен цех, където ще могат да...

Представители на здравните управляващи и специалисти реагират нееднозначно на думите на Борисов. Главният здравен контрольор и член на оперативния щаб Ангел Кунчев съобщи, че не знае какво е имал поради министър председателят и уточни, че България е надалеч от вероятно създаване на своя ваксина.

От известно време Българска академия на науките работи по българска ваксина, само че тя е на прекомерно ранен стадий и към момента не са почнали предклинични изследвания. " Другият вид е да се създава ваксина взаимно с различен производител, просто да се употребява базата. Но фактически не мога да кажа какво е имал поради ", сподели Кунчев пред БНР.

Имунологът учен Богдан Петрунов е безапелационен, че в посочената от премиера база в Разград няма да бъде създавана ваксина против ковид. " Това е огромен цех в действителност, чиято съществена цел ще бъде произвеждане на ветеринарни ваксини, евентуално и бактериални ваксини ще се вършат там, само че това е нещо в бъдещето, няма нищо общо с имунизацията за Covid ", означи акад. Петрунов.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Българският производител на ветеринарни медикаменти " Биовет " ще вложи още 400 млн. лв. в производстве...

Както си проличава и от името, " Биовет " създава най-вече артикули за ветеринарната медицина . Сред тях са фуражни добавки, ензими и ензимни комплекси, както и подготвени медикаменти за лекуване, профилактика и възстановяване здравето и продуктивността на животните, четем в профилирани уеб сайтове.

Компанията създава също междинни артикули и дейни вещества за фармацевтичната промишленост. Не е ясно дали и какво общо има това с имунизациите за Covid-19, които са строго характерен биотехнологичен артикул от хуманната медицина .



Според икономиста Тихомир Каменов в Разград единствено ще бъдат опаковани артикули на непознати компании. " Тази заран разбирам, че става дума за една миялна и една пълначна машина, вероятно за произвеждане на ваксини на ишлеме. Само че тук става дума за първично и вторично пакетиране на ваксини ", сподели той.

По думите на Борисов страните към този момент ще се съревновават не във военните технологии и промишленост, а във фармацията. " Който има фабрики за ваксини, фабрики за медикаменти и мощна фармацевтична продукция, ще е номер едно във всичко останало ".

Дали България в действителност е толкоз " напред в науката и нововъведенията " и успее ли да се включи в производството на най-търсената сега стока, следва да разберем.

Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР