Думата темпура означава техника на готвене в японката кухня. По-точно

...
Думата темпура означава техника на готвене в японката кухня. По-точно
Коментари Харесай

Темпура - японската техника на готвене

Думата темпура значи техника на готвене в японката кухня. По-точно - потапят се риба или зеленчуци в тесто и по-късно се пържат.

Терминът темпура се счита, че е придобил известност в южната част на Япония. С времето стартира да се употребява за обозначаване на каквато и да е храна, приготвена благодарение на горещо масло, в това число някои към този момент съществуващи японски храни.

Темпура може да бъде направено от разнообразни съставки, най-вече от риба, калмари и скариди. Но можете да употребявате зеленчуци като да вземем за пример аспержи, чушки и карфиол.

Тестото, с което се прави, се състои от яйца, брашно и ледено студена вода. Вместо нормалното брашното е по-добре да се употребява специфична примес от скорбяла, пшенично брашно и оризово брашно. Консистенцията на сместа би трябвало да бъде сходна на крем и с голям брой мехурчета.

Продуктите, които ще бъдат пържени в тестото, би трябвало да бъдат авансово нарязани на дребни части.

Темпура нормално се сервира с настърган Дайкон и се яде топла незабавно след приготвянето.

В Япония се предлага на всички места - от щандовете за бързо хранене, до най-елитните петзвездни заведения за хранене.

Извън Япония има доста нетрадиционни използва на темпура. Повече необикновени съставки могат да включват Нори филийки, сухи плодове като банани и сладолед (темпура - пържени сладолед).

Американските заведения за хранене най-много подготвят темпура с разнообразни меса, изключително пилешко и сирена като моцарела.

 Темпура Скариди

Вариация е да се употребява Панко (галета). Използването на Панко в Япония към този момент не дава отговор на изискванията на ястието като темпура.

Най-често ядене темпура се прави със скариди. За да си го приготвите, ще са ви нужни 500 г скариди, 3 белтъка, 6 с.л. брашно, 1 с.л. бяло вино, ледена вода, растително масло, сол и сос Уасаби.

Тестото се подготвя, като се смесят брашното, белтъците, ледената вода (колкото да се получи мечтаната консистенция) и бялото вино. Всичко се разбърква доста хубаво, до момента в който стане на крем с балончета.

Скаридите е най-добре да бъдат царски или тигрови, защото са по-големи. Почистват се хубаво и по-късно се потапят в тестото.

Растителното масло се загрява в тиган и в него се пържат скаридите до златисто. Готовите скариди се изваждат върху салфетка и се оставят да се изцедят от мазнината. Сервира се със сос Уасаби.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР