Думата “спекулант все още носи негативен оттенък за много хора

...
Думата “спекулант все още носи негативен оттенък за много хора
Коментари Харесай

Министрите тръгнаха на лов за спекуланти

Думата “спекулант ” към момента носи отрицателен нюанс за доста хора макар обстоятелството, че той в един или различен тип е жизненоважен за стопанската система. Предприемчива концепция е тази, която е подкрепена от някой с задоволително храброст и рисков капитал и бъде доведена до ефективен край. Добрите спекуланти постоянно стартират с проучване на дадена позиция и нейния капацитет за облага. Те поставят всички грижи, с цел да предвиждат бъдещото придвижване на цените и са взели деликатно решение по отношение на количеството капитал, което желаят да рискуват, и нивото на облага, което е евентуално да бъде извоювано.

Това написа в своята издадена наскоро " Книга за борсата " изпълнителният шеф на Софийската стокова борса Васил Симов.  " Спекулантът, за когото говоря, че е жизнено нужният състезател на пазара, е този на борсата ", прецизира той. И прибавя, че би трябвало да се прави разлика със " спекуланта ", споменаван от днешните политици - тариката, който крие стоката под рафта по остаряло социалистическо разбиране.

Днес, когато сме в бурята на полуделите цени, темата за търгашите и печалбарите е доста настояща.  " 5 лева за литър олио е далавера ", разгласи министърът на стопанската система Корнелия Нинова и прати 350 инспектори от Комисията за отбрана на потребителите да ревизират кой се опитва да печели милиони на гърба на потребителите в изискванията на растяща инфлация и война покрай границите ни.

Инспекторите на КЗП към този момент установяват единични търговци с незначителни количества " прикрито "  олио и доста повече подвеждащи реклами за продажби на промоционални цени, без да се разполага с задоволително количество от евтината стока. Обясненията на магазините, че търговци на едро не са изпълнили поръчките за доставки и това е причина за празните лавици, все още се ревизират. Втори надзорен орган - Комисията за защита на конкуренцията, също търси данни за неточни търговски практики. И НАП инспектира - както фабриките за олио, по този начин и тировете, тръгнали да изнасят. Разкрити нарушавания засега няма. 

Междувременно Комисия за защита на конкуренцията стартира и следствие за картел на пазара на горива. Стана ясно, че се ревизират " Инса ойл " и " Сакса ", чиито бензиностанции преди десетина дни внезапно качиха цените на бензина и дизела над 3 лв., което, съпроводено със клюки за недостиг в обществените мрежи, сътвори за малко суматоха и опашки. Подобни следствия за картели обаче отнемат много време. 

Икономистите са безапелационни, че да се приказва за далавера в една пазарна стопанска система е доста странно и неслучайно в законодателството сходно разбиране няма. А да се пробва

 

страната да управлява цените с лозунги против спекулата

 

е напряко рисково. Просто така работи пазарът - продавачът иска да изкара облага, но купувачът не е задължен да купува на предлаганата цена. А и колкото повече пораства търсенето на един артикул, толкоз повече пораства цената.

" Ролята на страната е да покаже, че на равнище конкуренция всичко е наред, че няма скрити картели, че е обезпечила главните търговски канали, по които може да се доставят стоките и услугите, а посредством налозите да контролира по-проблематични артикули, които могат да основат проблеми по веригата, както е при горивата ", разяснява Богомил Николов от " Активни консуматори ". Според него опашките за бензин и за олио от последните дни са своеобразен тест за пазара, който демонстрира, че самичък преодолява подобни ситуации за ден-два. 

Политиците имат други пояснения за паниката сред хората. Премиерът Кирил Петков упрекна опозицията в недобросъвестно подклаждане на страхове, като разгласи, че младежката организация на ГЕРБ масирано популяризирала с платени постове в обществените мрежи кадри от опашки за бензин с внушения за идни дефицити. А вицепремиерът Асен Василев предизвести, че след бензина и олиото сходни " акции за манипулиране на пазара "  се чакат за брашното и захарта, само че властта се опитва да им противодейства оптимално.

 

" Не се поддавайте на суматохата! Не вярвайте на Facebook! 

 

Няма да свършат тези артикули. Да, знаем, че цените се качват, само че те би трябвало да се качват по отношение на инфлацията, която е под 10%, а не в пъти. Избягвайте суматохата, с цел да не даваме опция на спекуланти да ловят риба в мътна вода! ", прикани министър председателят Кирил Петков.

В мътната вода все по-често се чуват гласове за таван на цените на артикули от първа нужда, за възбрана на износа, за квоти на ползване. Тези апели ще се ускоряват с повишаването на инфлацията. През февруари тя към този момент е 10%, а занапред следва да се калкулира резултатът от войната в Украйна. 

Таван на цените и прекъсване на износа са изцяло неправилен метод, реагират икономистите. „ Започне ли страната да се бърка във образуването на цените, може да изкриви редица други неща в стопанската система. Краткосрочно това може да наподобява като позитивен ход, само че ще има последици, които не са явни на пръв взор ", споделя икономистът Спас Панчев. Някои специалисти по същия метод подлагаха на критика и замразяването на цените на тока за бита за първите три месеца на годината - януари-март, и оповестиха, че по-доброто решение е краткотрайно да се понижи Данък добавена стойност на електрическата енергия. Наскоро депутатът от " Демократична България " Георги Ганев призна, че в случай че след мораториума страната не съумява да овладее цената на тока, може да се мисли за понижаване на ставката на Данък добавена стойност, а това ще рефлектира и върху цените на останалите артикули и услуги.

И държавното управление, и бизнесът твърдят, че проблем с съществуването на горива, съществени храни и първични материали за тяхното произвеждане в страната няма, затова няма потребност и от презапасяване. Но

 

страховете на хората са разбираеми,

 

цените лудо порастват, а единствено на няколкостотин километра от страната ни се води война с непредсказуеми последствия. 

По данни на земеделското министерство запасите със слънчоглед надвишават потребностите за производство на олио у нас. Хлебно и фуражно зърно също има двойно повече, в сравнение с е належащо за изхранване на популацията и на животните. Въпросът е на какви цени. Става дума за борсови артикули, а те следват интернационалните котировки, които още от есента стремително порастват поради все по-скъпата сила. Войната в Украйна и спреният експорт на съветски и украински първични материали още повече влошават положението. Пшеницата да вземем за пример единствено от началото на военните дейности е поскъпнала с 30%.

" Държавата не би трябвало да се меси с административни ограничения, а единствено с пазарни - да вземем за пример с покупка или продажба на стока, с цел да успокои пазара ", споделя шефът на Софийската стокова борса Васил Симов. Той дефинира като доста удачна мярка декларираното от страната желание да изкупи 1.1 млн. тона пшеница и царевица през борсата в миг, когато цените са високи.

" Съветвам, всеки,  

 

който има пшеница да продава в този момент, тъй като наесен цената ще падне

 

Няма възбрана за експорт, всеки, който може да натовари транспортен съд или камион, може да изнася. А влизането на държавата като още един покупател на пазара би трябвало да се приветства от всички търговци и производители с към момента непродадено зърно. Вече на каква цена, дали ще ги устрои продавачите, ще забележим по време на търговете на борсата ", съобщи Симов.

Цената е основна, тъй като интернационалните котировки на пшеницата скочиха до 450-470 $ за звук. За изкупуването на 1.1 млн. тона зърно държавното управление ще извади 1.1 милиарда лева, което прави по 1000 лева на звук. Не е ясно обаче каква част от общото количество ще е изкупената хлебна пшеница, която е по-скъпа, и каква част - фураж. 

От Националната асоциация на зърнопроизводителите разкритикуваха държавното управление, че всява суматоха с приказките и дейностите си. Според тях не е редно правителството да разгласява така шумно желанието си да закупи толкова огромно количество зърно, което да покрие продоволствието чак до годишна продукция 2023 година Опасенията им са, че страната няма хранилища да съхранява качествено такива запаси и зърното ще остане в хамбарите на производителите. Това, с изключение на спомагателни разноски за обезпаразитяване и застраховане на стоката, носи и терзания къде ще се складира годишна продукция 2022 година, която се чака да е 7 млн. тона. Още по-неприемливо за компаниите е властта с административни хватки на процедура да спре износа им тъкмо в този момент, когато цените са най-високи. 

Най-недоволни от усложнения експорт би трябвало да са търговците, тъй като те държат по-голямата част от 3-те милиона тона зърно в хамбарите в страната. От това количество единствено към 500 000 тона са в зърнопроизводители. " Възпрепятстването на износа всъщност създава непотребна суматоха измежду зърнопроизводителите и от седмици те всеобщо се пробват да го продадат на комерсиалните компании ", споделя Радостина Жекова, ръководител на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

Правителството разгласи, че незабавно ще изкупува зърното, само че втора седмица се бави, а това единствено нагнетява напрежението. Всъщност от началото на март на ССБ не се организират никакви покупко-продажби с пшеница. След изказването на държавното управление, че ще интервенира на пазара, всички чакат да видят на каква цена ще купува. Затова и шефът на борсата Васил Симов призова държавата да побърза с акцията си, с цел да се възобнови търговията.

Междувременно интензивно текат диалози с производители и търговци на зърно. Неофициално се показват цени, на които страната желала да купува, които са много под пазарните. Говори се и за " пазарлъци "   -  за всеки звук продадено на страната зърно ще се разрешават тон и половина експорт. 

Производителите на олио твърдят, че проблеми със снабдяването няма и презапасяването е ненужно. Но упорстват да не ги назовават спекуланти -  поскъпва и токът, и материалите, и превозът, и 5 лева. за бутилка сега не е надута цена. А някои даже да продават към момента олио, създадено от по-евтин слънчоглед, платен предходната година, би трябвало да мислят по какъв начин ще платят отсега нататък двойно по-скъпата суровина. 

Истината е, че България не може да избяга от високата инфлация, превзела целия свят. Вече е ясно, че през пролетта няма да се случи очакваното успокояване на цените поради неустойчивостта след експлоадирането на войната в Украйна. Това ще пренареди целите на държавното управление и ще откри отражение в предстоящата актуализация на бюджета. Вероятно в нея ще забележим повече бюджетни разноски за помощи и обезщетения и по-висок недостиг. 

 

----------------------------

СКАНДАЛ

Схемата за изкупуване на зърно от страната се провали

Поне още седмица страната няма да може да излезе на пазара на зърно като покупател. Натовареното с тази цел държавно сдружение " Сортови семена - Елит " отказа да вземат участие в договорката и след като министърът на земеделието Иван Иванов упрекна управлението му в бойкот побърза да откри различен покупател от името на страната - Стопанство " Врана ".

Очакванията бяха, че на Държавния резерв ще бъде предоставено да изкупи въпросните 1.1 млн. тона зърно. Правителството обаче измисли друга скица - на заседанието си на 9 март взе решение да даде от централния бюджет за тази цел 1.1 милиарда лева на Министерството на земеделието, с които то да усили капитала на държавното сдружение " Сортови семена-Елит ". 

Оказа се, че мениджмънтът на компанията има основателни аргументи да се тормози от стратегическата задача, която му разпореждат. " Не е редно над 1 милиарда лв. да минат през дружество с осем чиновници и нулев опит в търговията със зърно ", съобщи изпълнителният директор Росица Въчева. Тя твърди, че от медиите е схванала за гласуваните 1.1 милиарда лева за увеличение на капитала на компанията за изкупуване на зърното.  Дейността на " Сортови семена - Елит " е заготовка, произвеждане и продажба на семена и в никакъв случай предприятието не се е занимавало с изкупуване на стокова продукция. В софийския офис работят трима души на трудов контракт, а в Кнежа, където е производството - петима, като през сезона се наемат хора на цивилен контракт. 

Опозицията, несъмнено, незабавно употребява случая да предизвести за риск от огромни злоупотреби. " Шефовете на " Сортови семена " са  " приканени "  от управлението на агроминистерството да подпишат контракти с борсови медиатори по сделката, които ще получат комисиони за близо 1 млн. лева ", алармира бившият министър на земеделието Десислава Танева. Тя също е сюрпризирана, че задачата е предоставена на компания, която по думите й не развива активност и била пред разпродажба.

Доколко " Врана " ЕАД има опит за такава огромна договорка не е ясно. Стопанство „ Врана “ има 100-годишна история - от придворно царско стопанство на Фердинанд и Борис, през стопанство на Управление безопасност и охрана (Пето управление н до държавно дружество през днешния ден. От аграрното министерство твърдят, че за покупко-продажбите на стоковата борса ще бъдат употребявани брокерите на Държавния запас, с което комисионите за ходатайство щели да бъдат спестени.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР