Думата на днешния ден е разум.***Според Български тълковен речник:1. Способност

...
Думата на днешния ден е разум.***Според Български тълковен речник:1. Способност
Коментари Харесай

Дума на деня: Разум

Думата на днешния ден е разсъдък.

***

Според Български разяснителен речник:

1. Способност да се мисли, да се разсъждава; разум, разум. Разумът го напусна.

2. Здрав смисъл, здравомислие, мъдрост. Бабата учи на разум и на разсъдък.

***

Според Уикипедия:

Разум (на латински: ratio) значи висша степен на познавателна активност, дарба за логическо и нереално мислене. С други думи, разсъдъкът е способността за обобщаване, осмисляне на общите закономерности. Представлява групово свойство на интелекта и съзнанието и е тясно обвързван с мисленето, въображението, паметта, страстите и волята. Проявява се като точност на съжденията.

В по-общ смисъл разсъдъкът включва способността за знание на смисъла на нещата и истината въобще – нравствена, религиозна и така нататък От тази позиция разсъдъкът е сходен на мъдростта, съвестта и интуицията. Проявява се като точност на държанието.

Разумът е една от най-важните черти на личността, заради което е директно обвързван със самосъзнанието – способността на субекта да разпознава себе си и да осъзнава своята уникалност и неповторимост.

***

Според " Момичетата от града ":

Няма нищо по-ужасно от това да изневериш на разсъдъка с днешна дата, да се поддадеш на суматохата на първичната страст, да абдикираш от територията на нормалността, която е непокътната точно за мислещите, виновните за утрешния ден хора.

Затова дано бъдем рационални. И да си обещаем, че няма да спрем да гледаме на бъдещето като на разумна последица точно от днешните ни смислени дейности. Защото имаме вяра, че най-хубавото следва, нали?

 
Дума на деня: Надежда


 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР