Думата капама е с турски произход и означава затворен. По

...
Думата капама е с турски произход и означава затворен. По
Коментари Харесай

Време е за капама, може и в тиква

Думата „ капама ” е с турски генезис и значи " затворен ". По принцип се подготвя от кисело зеле, ориз, подправки - черен пипер, дафинов лист и чесън, разнообразни типове месо - свинско, телешко, кървавица, наденица, пиле, и други В Разложко прибавят и по този начин нареченото „ чекъне “ - алено цвекло или туршия от цвекло. Реди се на пластове, като свинското се слага на дъното. Залива се с вода тук-там и чаша алено вино. Оригиналната капама се готви в котел върху открит огън. Сега е по-известен различен метод на подготвяне - в запечатано с тесто глинено гърне се пече няколко часа във фурна. Предлагаме ви два разновидността - „ Капама в тиква ” - по рецепта на нашата читателка Елена Георгиева и известната „ Капама в гърне ”.

Капама в тиква

Необходими артикули:

1 приблизително огромна кръгла тиква, вид Кестенка, 3-4 глави лук, 1 огромен морков, грах от консерва, 500 г от два типа месо - по избор пилешко, свинско или телешко, бекон, 3-4 лъж. доматено пюре или едро смляна лютеница / при липса - ситно нарязани печени червени чушки и печен патладжан/, сол, черен пипер, кимион на усет.

Начин на подготвяне: Реже се капаче на тиквата и с лъжица се издълбава семенника и част от вътрешността. Всички артикули се смесват, задушават се до омекване и с готовата плънка се цялостни тиквата. Покрива се с фолио и се пече във фурната, като дъното на тавата се покрива с два пръста вода. Печенето продължава 3 часа - 1 час при температура 250 градуса, след което се понижава до 200 градуса. Следи се тавата да не остане без вода и при нужда се долива.

Капама в гърне

Необходими артикули:

1 пиле, 1/2 кг свинско, 1/2 кг телешко месо, 1 1/2 ч.ч. ориз, 2 кисели зелки
200 г сланина, черен пипер, 1 глава чесън, дафинов лист, сол, чаша вино

Начин на подготвяне:

Нарязва се пилето на дребни порции, също по този начин свинското и телешкото. Разбърква се в необятна тава дружно с подправките. Оризът се измива и леко се запържва. Смесва се с месото. Сланината се нарязва на доста тънки филийки и се застила на дъното на гърнето. Реди се: ред зеле, ред месо и най-после се залива с виното. Най-отгоре се покрива със зелеви листа. Пече се 30 мин. в гореща фурна, след което температурата се понижава.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР