ДСБ и Националният юридически клуб към партията излязоха с позиция

...
ДСБ и Националният юридически клуб към партията излязоха с позиция
Коментари Харесай

ДСБ: Властта ще прави нов съд за обслужване на мафията

ДСБ и Националният юридически клуб към партията излязоха с позиция против нови промени в Административнопроцесуалния кодекс, както и в Преходните и заключителни разпореждания към него, в които се трансформира и Закона за правосъдната власт.

Става въпрос за основаването на нов съд - Централен административен.

За ДСБ и НЮК измененията са съмнителни и не пазят публичния интерес.

Партията на ген. Атанасов пита риторично " Нов съд на властта или съд на мафията? ".

Цялата позиция на ДСБ и Националния юридически клуб към Политическа партия ДСБ:

Последните дни на миналата година Данаил Кирилов (ГЕРБ, ръководител на Комисията по правни въпроси) и Христиан Митев (ОП), внесоха в Народното събрание план за изменение на Административнопроцесуалния кодекс, като в Преходните и заключителни разпореждания се трансформира и Закона за правосъдната власт.

По създание става дума за основаване на нов – Централен административен съд. Това е следващ законопроект, импортиран небрежно и непрозрачно, без публичен спор - процедура, която беше наказана и в последния отчет на Европейската комисия по Механизма за съдействие и инспекция. Предлаганите промени са съмнителни и не пазят публичен интерес. Очевидно е желанието на ръководещите да си основат “послушен ” съд, който да пази интереса на властта.

Особено обезпокоително е, че бъдещият ЦАС ще бъде и последна, касационна инстанция по каузи от голям публичен интерес - против актове на държавните регулаторни органи, чиято активност е от значително значение за всички жители и юридически лица – Комисия за защита на конкуренцията, КРС, КФН, КЕВР, Българска народна банка и така нататък Този нов съд, затова, ще се произнася като последна инстанция по каузи за монополи, публични поръчки, енергетика, пенсионно обезпечаване, телекомуникации, спестявания - засягащи всяко семейство и всяка компания.

И за неюристи е ясна значимостта на тези каузи. А от по този начин направеното предложение от представителите на ръководещите е видно, че те са извънредно значими и за тях. Наблюдатели към този момент назовават този съд Съда на властта и това не е инцидентно.

Като главен претекст за основаването на съда е посочена натовареността на Върховния административен съд към сегашния миг. Не излиза наяве обаче, за какво вносителите са спрели точно на решението основаване на нов съд, вместо да се обмислят разновидности, при които за част от делата съответните административни съдилища да са способени, а казусът с натовареността, който би зародил тогава (особено за Административен съд София-град) да бъде решен с назначение на още съдии. Не може да се поддържа решение, което насочва към увеличение на институциите, а не към тяхната успеваемост. Създаването на комплицирана и нефункционираща правосъдна система не може да бъде поръчител за правото. Особено безпричинно е възлагането на новия съд на касационни производства.

Дали предлагането на ГЕРБ и Оперативна програма обслужва мафията или властта към този момент не е ясно. И няма изключително значение. Първо, тъй като те са неразличими. И второ, тъй като е ясно, че новият Централен административен съд няма да извършва функционалностите си - да пази жителите от произвола на страната и монополите.

Ние, от Националния юридически клуб към Политическа партия ДСБ, сме изрично срещу сходен “специален ” съд, който да обслужва властта и обвързваните с нея монополисти и олигарси. Предишният опит със Специализирания углавен съд бе неуспех в битката с корупцията и проведената престъпност.

Националния юридически клуб към Политическа партия ДСБ, призоваваме вносителите на законопроекта да го отдръпват, а в случай че не го създадат, народните представители да не го поддържат. Ако сходен план бъде утвърден, ще призовем Президента да наложи несъгласие и ще търсим необятно единодушие за сезиране на Конституционен съд по открития в Конституцията ред.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР