Дрянът е едно от най-ранно цъфтящите дръвчета. Реколтата му пък

...
Дрянът е едно от най-ранно цъфтящите дръвчета. Реколтата му пък
Коментари Харесай

Да си направим желе и вино от дрян

Дрянът е едно от най-ранно цъфтящите дръвчета. Реколтата му пък е една от най-късните. Чакането обаче си заслужава, защото дребните червени плодчета са цялостни с витамини и минерали. От тях могат да се подготвят сок, сладко, конфитюри, нектар, желе и вино.

Желе от дрян

Необходими артикули: 2 кг дренки, 700 г захар, 1 ч.л. (5 г) винена киселина

Начин на подготвяне: Дренките се измиват и почистват. Плодовете се заливат с вода, едвам ги покрие. Слагат се да се варят, до момента в който трансформират цвета си и омекнат. Полученият сок се прецежда и се вари със захарта. Готово е, когато се вземе малко от него и сложена върху ръба на паница, се желира. Тогава към сместа се прибавя винената киселина и се вари още 2-3 минути. Желето се разсипва горещо в подобаващи съдове и се оставя да стегне.

Вино от дренки

Необходими артикули: 1 кг дренки, 1 кг захар, 3 л вода

 Вино то дренки

Начин на подготвяне: Плодовете се заливат с водата. Отгоре се поръсват със захарта и се оставят 15-20 дни в отворен съд. За да се разтвори захарта, е належащо понякога се разбъркват. След интервала се прецеждат през гъста цедилка. Получената течност се налива в стомна, като се оставя малко празно място до отвора. Затваря се със специфична запушалка, през която минава маркуч, допрян до течността. Другият му край би трябвало да е подложен в съд с вода.

Процесът на ферментация стартира, когато стартират да излизат мехурчета във водата. Имайте поради, че в случай че съдът е в хладно помещение, тя трае повече от 20 дни, до момента в който при стайна температура са и нужни 3-4 дни по-малко.

Готовото вино се прецежда и налива в бутилки. Затварят се и е добре гърлата им да се залепят с парафин. Съхраняват се в легнало състояние.

Дренките, признати под всякаква форма, носят на организма захари, минерални субстанции, витамин С, както и доста количество антиоксиданти. Растението има адстрингентни (стягащи) свойства поради съществуването на танини в тях. Поради това те са дейно средство при диария, като работят с изключение на запичащо, и дезинфектиращо. Те се предлагат при висока температура, както и като като кръвоспиращо средство.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР