Дружеството на кардиолозите в България: Използвай сърцето си, за да

...
Дружеството на кардиолозите в България: Използвай сърцето си, за да
Коментари Харесай

Световен ден на сърцето в Пловдив

Дружеството на кардиолозите в България: „ Използвай сърцето си, с цел да знаеш! “

Това е мотото на Националната осведомителна акция на ДКБ за
Световния ден на сърцето, която ще се означи в 8 града на страната  


Дружеството на кардиолозите в България (ДКБ) започва Национална осведомителна акция „ Използвай сърцето си, с цел да знаеш “ в Световния ден на сърцето 29 септември за четвърта поредна година. Тя ще се организира в партньорство с Министерството на здравеопазването  и Асоциацията на студентите по медицина в България (АСМБ)   и в колаборация с   Българското сдружение по интервенционална кардиология, Съсловното съдружие по кардиостимулация и електрофизиология и Българската лига по хипертония.

Сърдечно-съдовите болести не престават да бъдат причина №1 за предотвратима гибел в България и в света. Те понижават продължителността и качеството на живота, затрудняват здравните системи и провокират съществени стопански вреди за страните. Сърдечно-съдовите болести и инсултът са свързани със загубата на 18,6 милиона живота в света всяка година.

Кампанията под егидата на Световната федерация на сърцето (WHF) подчертава върху здравето на сърцето и методите за предварителна защита на сърдечно-съдовите болести. Фокус на Световния ден на сърцето тази година са персоналната и публичната грижа за сърцето, контролът на сърдечно-съдовите болести посредством технологиите, поддържането на деен контакт с доктор, предварителната защита на затлъстяването и заострянето на вниманието върху правилата за здравословен метод на живот. Приоритетни в акцията са познанията за възстановяване стила на хранене, увеличение на физическата интензивност, понижаване на нездравословните привички и поощряване на профилактичните прегледи с постоянно следене на индикаторите – телесно тегло, кръвно налягане, кръвна захар, холестерол и други

Кампанията „ Използвай сърцето си “ обгръща целия свят, свързвайки доброволци, организации, семейства, общности и ръководещи, които осъществят обществени начинания за възстановяване на здравето и предизвикват дейни промени в метода на живот на всички членове на обществото. През 2023 година фокус на обединените интернационалните дейности на членуващите в Световната сърдечна федерация е силата на знанието – посредством нея можем да спрем палач №1 в света и у нас – сърдечно-съдовите болести.

На 29 септември 2023 година България още веднъж се причислява към апела на Световната сърдечна федерация за осветление на значими национални обекти в алено в поддръжка на битката със сърдечно-съдовите болести. Ето какви прояви са планувани в 8 града на страната: 

Пловдив

29 септември, площад Марукян, кв. Капана

18:30 Информационна акция за здравословен метод на живот

18:45 Изпълнение на роял на маестро Евгени Генчев

19:15 Флашмоб „ Живото сърце “ от студентите по медицина от АСМБ и стартиране на балони в небето
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР