На 22 май в музей Борис Христов“ в София, ул.

...
На 22 май в музей Борис Христов“ в София, ул.
Коментари Харесай

„Духовни измерения“ в музей „Борис Христов

На 22 май в музей „ Борис Христов “ в София, ул. Цар Самуил 43, се открива галерия, отдадена на 110-годишнината от рождението на великия български оперен артист

Зрителите ще бъдат отведени измежду вдъхновяващия свят на редица български създатели, които са пресъздали на платно или пластично са изваяли облика на великия бас Борис Христов.

След презентацията, поднесена от куратора на плана „ Духовни измерения “ – Донка Налбантова,  публиката ще преживее вълнуваща среща със скулптора Цвятко Сиромашки – основател на популярната маска, запечатала лика и страстта на Борис Христов.

Как се влиза в душевността на оня, който увековечаваш? Колко и какъв път изминава скулпторът, с цел да сътвори своето създание? Отговорите на тези и още доста въпроси ще научите, в случай че станете част от вълнуващата и любопитна среща с този огромен занаятчия.

На 17 май пък надарената и новаторска художничка и фотограф Антония Маринова – Crazy, въодушевена от атмосферата на музея „ Борис Христов “ ще предложи запаметяващо се арт ателие.

В него тя ще показа своите креативен техники. Какво е фотографика, по какъв начин се основава колаж? На тези въпроси ще си отговорят участниците в работилницата в устрема си да овладеят част от способите в тези изкуства. В откровения разговор сред експерт и начинаещи създатели ще има съединителен детайл.

В музея, в който господства духът на великия Борис Христов, този детайл е музиката .

За плана „ ДУХОВНИ ИЗМЕРЕНИЯ “:

„ Авторският план „ Духовни измерения ” е опит за създаване на светилище. В него ще опитам да обособя два центъра, от които се нуждае съвремието ни – въображение и памет. Към първия феновете ще бъдат отведени посредством неповторимите фотографики на пловдивския създател Антония Маринова – Crazy, обединени в независимата ú галерия „ САМО ДИВИ “. Към втория ще ни отведат създателите, запечатали на платно или в пластично произведение, облика на великия бас Борис Христов. Общ център ще реализираме посредством срещата с един от най-ярките ваятели на паметта за генерации напред – Цвятко Сиромашки.  Надявам се фенът да се насити на драго сърце от траекториите на духа в това светилище, да си тръгне прочувствено обогатен и зареден с българщина! ” –  Донка Налбантова, куратор на плана

За създателя:  

АНТОНИЯ МАРИНОВА – CRAZY живее и твори в Пловдив. Всяка нейна стъпка е белязана от знака на артистизма: приключва художествена гимназия по приложни изкуства в Смолян, придобива бакалавърска степен „ Педагогика на изобразителното изкуство “ в ПУ „ Паисий Хилендарски “ и магистърска степен по снимка от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „ Проф. Асен Диамандиев “-Пловдив. Била е учител по Визуални изкуства, снимка и изобразително изкуство в Математическа гимназия „ Акад. Кирил Попов “ – Пловдив. Понастоящем е свободен актьор, а от 2018 е и формален фотограф на  авторитетния Международен фестивал „ Сцена на кръстопът “ –  Пловдив. Като създател Антония работи в разнообразни посоки на изкуството – снимка, колаж,  живопис,  графика, текстилни пластики, лендарт и други. Ръководи школи, инициира образования за деца и възрастни по разнородни креативен планове. Член е на: Съюза на Българските художници, Национално съдружие на фотографска академия „ Янка Кюркчиева “, Камара на занаятчиите в България и  Дружеството на пловдивските художници. Носител е на многочислени награди от Международни, Национални изложения и състезания в Япония, Китай,  Полша,  Сърбия, Франция, Германия и други. Има 13-ет независими изложения в жанровете снимка, текстилна пластика, рисунка и други. Маринова има участия в десетки национални и интернационалните изложения, национални и интернационалните биеналета и триеналета. Нейни произведения са владеене на Международен панаир Пловдив,  Дом на хумора и сатирата – Габрово, Художествена изложба – Русе, Градска художествена изложба – Пловдив,  редица други галерии, частни сбирки в България и чужбина.  

Другите за създателя:  

«Антония Маринова е създател, който борави еднообразно добре с другите медии и изразни средства, само че това сякаш не е задоволително да задоволи креативните ú търсения и тя прибягва към типичното за постмодерната ера разбъркване на стилове, техники, фрагментираност, препратки съм типичен форми, герои и облици, както от международната класика, по този начин и от историята на изкуството…». –  

Д-р Мила Стоева, учител в Национална художествена академия (фрагмент от откриващото слово на независимата галерия на Маринова „ Уловена река “)

 «Присъствието на Антония Маринова-Крейзи в артистичния живот е блестящо и тя постоянно предлага експресивни и нетрадиционни форми в креативните си планове. Във всяка своя галерия тя насочва многопластови послания, с доста търсени истини за нея, за нас, среща ни с действителния фотографски образ  построен като че ли от нереални сънища, и фантазии, и наслади и доста обич. В нейните творби няма механично сливане на обособени детайли, а има,наслагване на пластове, на послания, внушения и хрумвания пресъздаващи комплицираните човешки взаимоотношения». – Соня Станкова, учител по снимка в Академия за музикално, танцово и изоброзателно изкуство «Проф. Асен Диамандиев»- Пловдив  

Кураторът за изложбата «САМО ДИВИ» като част от плана «Духовни измерения»:  

За Антония Маринова – Crazy няма непознати техники и материали, посредством които да изрази артистичното си АЗ. Чрез всяка своя галерия тя изригва с следващите насъбрани креативен хрумвания и очарова със силата на надарена буря. Последният ú цикъл «САМО ДИВИ» (представен премиерно в Пловдив, в храма на Мелпомена, като съпътстващо събитие на влиятелния сценичен фестивал «Сцена на кръстопът») предсказа нашия дует в сегашния план «Духовни измерения». Нейните извънредно пълнокръвни, не постоянно сами, диви, носят пулсациите на животите ни. Зрителят разчита житейското платно, в което багрилата са насладата, болката, тъгата, пристрастеността, танца, смирението, избавителното съновидение. Всяка творба от цикъла «Само Диви» ни предизвика да усетим авторовото виждане и за доверието, другарството, измяната прошката. Всяка снимка и фотографика е споделена авторова алегория, в която не липсва и увличащата покана за умствен танц със фена. Очарова ме философският контрапукт, който Антония построява: без потребление на цвят, да сътвори толкоз богат колори и прочувствена гъвкавост. Тя владее чудесно фотографските способи и графични техники, което в комбиниране с богатата ú психика поражда дълбочината на креативните ú послания. Маринова с лекост ни въвлича в разкази за мистични самодиви, а в действителност сочи пътеките към нашите полета на духа и умозрението.  Аз потеглих по тях, в синхрон със личната си вътрешен глас, и дойдох в уютното пространство на Музей «Борис Христов». Там, където среща си дефинират въображението и паметта. Последвайте траекториите на духа!
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР