Древност и съвременност се събраха в атрактивни събития и във

...
Древност и съвременност се събраха в атрактивни събития и във
Коментари Харесай

Сред величието на древен Абритус бе връчена първата награда за драматургия „Антон Страшимиров”

Древност и актуалност се събраха в атрактивни събития и във втория от двата дни на фестивала на материалното и нематериалното културно завещание „ Белите нощи на Разград ”.

До среднощ посетителите на Регионален исторически музей-Разград продължиха за преглеждат две неповторими експозиции от разнообразни столетия. На първия етаж на Интерактивния музей можеше да се види наш съгражданин на 7000 години. Останките му са открити през 2016 година в село Каменово при разкопки, осъществявани от няколко години в този регион от археолози от НАИМ при Българска академия на науките, РИМ-Русе и РИМ-Разград. Тялото е на мъж, мощно сгънат наляво в ембрионална поза, с глава на североизток, държи в ръцете си бойна каменна брадва-чук. В гроба е открит и спондилус – мида, употребена преди хилядолетия за направа на украшения. При разкопките е изваден във типа, в който е открит, целият гроб, до момента е съхраняван в Каменово, за пръв път бе показан пред посетителите на музея в Разград. Учените са открили, че находката е от каменно-медната ера, от преди близо 7000 години.

На втори етаж на Интерактивния музей посетителите се пренасяха в тракийско време – там бяха експонирани петте сребърни предмета с позлата от Боровскотосъкровище, благосъстоятелност на РИМ-Русе. Тракийското богатство включва три ритона, каничка-ритон и разлатакупа, то е датирано от IV в.пр.н.е.

Сред величествените колони и стени на древноримския Абритус девойките от Градски мажоретен състав към ЦПЛР Център за работа с деца с началник Емилия Борисова откриха вечерния театър със свое осъществяване със светещи пойове. След тях видяхме вихрените български танци на Ансамбъл „ Чинари ”, коитони показаха танцовия театър „ Мистичен темп ”.

Преди гостуващия отбор да излезе на сцената бе връчена първата премия от новоучредения конкурс за драматургия „ Антон Страшимиров. Той се провежда от Община Разград и Съюза на българските писатели. Победителят бе излъчен на съвещание на петчленна комисия, която включва: ръководителя на Съюза на българските писатели Боян Ангелов; проф.д-р по изкуствознание Любомир Халачев – сценарист и режисьор; Иван Странджев – стихотворец и драматург; шефът на Регионална библиотека „ Проф. Боян Пенев ”-Разград Димитър Петров и Цветана Бенонова – гл.експерт в отдел „ Култура, религиозни действия и юношески действия ” в Община Разград. И петимата бяха довечера в публиката, а името на спечелилия разгласи ръководителят на комисията Боян Ангелов. Той поздрави Община Разград за съпричастността към концепцията да се тачи и помни името на един от основателите на модерната българска драма, който е останал в златните страници на българската литература. Животът на Антон Страшимиров е обвързван с Разград, дружно с брат си той е учил в Разградската гимназия.

Боян Ангелов посочи, че изборът на спечелилия в първия конкурс за драматургия „ Антон Страшмиров ” е изработен единомислещо. Творбите са били показани пред комисията анонимно. Наградата – плакет, грамота и парична премия от 5000 лв. отиде при писателя Банко Банков. Той е създател на голям брой романи, сборници с разкази и драматургични текстове. Миналата година е притежател на Наградата за драматургия на Съюза на българските писатели. Банко Банков е професор, учител във Висшия строителен институт

Наградата на Банко Банков бе връчена от заместник-кмета на Община Разград Добрин Добрев, който изрази удовлетворението на управлението на Община Разград, че е положено началото на нов конкурс, изпълнен със наличие и смисъл. Г-н Добрев добави, че се надява състезанието ще стане обичаен, а творбите, оповестени за спечелили, ще се играят на разградска сцена. По думите на заместник-кмета това е най-достойният метод да се пази и уважава името на един патриот, надарен драматург и същински българин, какъвто е бил Антон Страшимиров.

Първият лауреат на премията „ Антон Страшимиров ” Банко Банков оцени високо самодейността на Община Разград и на Съюза на българските писатели да преподчертаят ролята на Страшимиров като надарен публицист. „ Тази самодейност запълва празнота сред театралите и писателите в България, която може да бъде преодоляна с взаимно схващане и подаване на ръка. ” – сподели Банко Банков.

Както планува изискването на състезанието, още на сцената Банко Банков връчи творбата си „ Недописана страница ” на шефа на Театрално-музикален център-Разград Таня Карбова. Тя пое ангажимент пиесата да бъде сложена на разградска сцена следващата година. Карбова заяви, че през тази година разградският спектакъл ще означи 75-ата годишнина от основаването си. Това ще стане през октомври с театрални празници, които ще бъдат открити със „ Свекърва ” на Антон Страшимиров.

След първата гала за връчване на премията от националния конкурс по драматургия „ Антон Страшимиров ” феновете на Абритус се любуваха на вихрените танци и песни на отбор „ Чинари ”. След спектакъла професионалните танцьори поведоха кръшно българско хоро измежду стените и колоните на Абритус, а публиката бе поканена от името на Община Разград и на идващото събитие от културния календар – вторият фестивал „ Читалищата – живото завещание на България ”. Той ще се организира на Ронда в Градския парк в събота, 25 юни, началото е в 10,30 ч.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР