Древните сватбени традиции в различните провинции на Китай се различават

...
Древните сватбени традиции в различните провинции на Китай се различават
Коментари Харесай

Сватбените обичаи и необичайни традиции в Китай

Древните сватбени обичаи в другите провинции на Китай се разграничават доста една от друга. Въпреки това можем да откроим няколко от най-често срещаните и одобрени традиции. Искате ли да знаете какви са сватбите в Китай?

В античен Китай родителите избирали сътрудник в живота на децата. Често такива съглашения са подписани преди раждането. Сега майката и бащата могат да избират сътрудник за детето си, само че последната дума остава на младите.

За да намерят сродната си душа, младежите или техните родители се обръщат към сватовници. Професионалният сватовник избира освен въз основа на условията, само че и съгласно китайските обичаи.

Сватбеният ден на китайските младоженци се избира въз основа на хороскопи. Годината, месецът, денят и часът на раждане на булката и младоженеца са посочени на специфични карти. Въз основа на данните е формиран хороскоп за съгласуемост. При позитивен резултат се дефинира ден за сватбата.

Първо, младежите би трябвало да създадат публично посещаване при родителите си. Когато гостува на родителите на момичето, младият мъж би трябвало да носи дарове. Когато момичето гостува в дома на младоженеца, неговите родители би трябвало да подготвят дребен подарък за нея.

Китайските сватби имат необикновена традиция - недоволство на загубата на обичани хора. Преди момичето да се омъжи, то би трябвало да скърби за умрелите близки. След сватбата към този момент е част от фамилията на брачна половинка си, тъй че се дава време, с цел да може да се „ сбогува “ с родственици.

Нова традиция е фотосесията. На сватбения банкет гостите са поканени да прегледат сватбения албум. Снимките за него стартират да се приготвят месец преди тържеството. Фотосесията се организира на живописни места и специфични павилиони.

Червеният цвят в Китай е знак на обич, наслада, разцвет и благоденствие. Ето за какво на сватбената гала всичко - от рокли до пликове за дарове е в алено. Дори булката да носи бяла рокля, обувките би трябвало да са червени.

Украшението на булката също е алено и наподобява на корона, украсена с пъстри птичи пера, медальони, помпони и мъниста. Момичето скрива лицето си под мрачен воал. За да покаже благосъстоянието на фамилията, по традиция би трябвало да смени тоалета си най-малко три пъти по време на сватбата.

Според традицията младоженецът извежда булката от нейния дом и я води в своя. В същото време сватбеното шествие не стопира и е съпроводено от фойерверки. Смята се, че мощните звуци прогонват злите духове.

Сватбената гала е съпроводена от антични китайски ритуали. Младоженците пристъпват към олтара – масичка в двора или къщата. Там се организира поклонение на боговете на земята, слънцето, небето, луната. След довеждане докрай на свещеното деяние бракът се счита за подписан и утвърден на небето. След това булката и младоженецът се поклоняват на старейшината на рода, родителите, роднините и всички посетители.

Младоженците със скръстени ръце под алена панделка изпиват чаша алено вино. Следва изобилна софра за всички поканени на сватбата. Гостите подаряват на булката и младоженеца червени пликове с пари или банкови карти вътре. Те одобряват подаръците и се покланят почтено на гостите.

По-късно развлекателната част на сватбата е водена от особено наети аниматори, които забавляват гостите с забавни надпревари, игри и караоке. Китайците не танцуват на сватби.



Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР