Израел може да изкорени древна християнска мозайка. Къде може да отиде след това, предизвиква възмущение.

...
Древна християнска мозайка, носеща ранно споменаване на Исус като Бог,
Коментари Харесай

Древна християнска мозайка, носеща ранно споменаване на Исус като Бог, е в центъра на спор, който разгневи археолозите: Трябва ли вековният декориран под, който е близо до това, което се смята за мястото на пророкувания Армагедон, да бъдат изкоренени и дадени на заем на музей в САЩ, който е критикуван за минали практики за придобиване?
 
Израелските официални лица обмислят точно това. Предложеният заем за Музея на Библията във Вашингтон също така подчертава задълбочаващите се връзки между Израел и евангелските християни в САЩ, на които Израел започва да разчита за политическа подкрепа, долари от туризма и други ползи.

Мозайката Мегидо е от това, което се смята за най-ранната християнска молитвена зала в света, която се е намирала в село от римската епоха в северен Израел. Открит е от израелски археолози през 2005 г. по време на спасителни разкопки, проведени като част от планираното разширяване на израелски затвор.
 
Затворът се намира на исторически кръстопът на една миля южно от Тел Мегидо на прага на широката, равна долина Йезреел. От другата страна на поле, осеяно с кравешка тор и черепки, увенчаното с палми място на град от бронзовата и желязната епоха и древни битки е мястото, където някои християни вярват, че в края на дните ще се разиграе решителна битка между доброто и злото: Армагедон.
 
За някои християни, особено евангелистите, това ще бъде фонът на дългоочакваната кулминация при Второто пришествие, когато божественият гняв ще заличи онези, които се противопоставят на Божието царство; тя служи като фокус на техните надежди за крайна справедливост.
 
Израелската служба за антики каза, че ще вземе решение за преместването през следващите седмици, след консултации с консултативен орган.

Няколко археолози и учени изразиха остри възражения срещу идеята за премахване на мозайката Мегидо от мястото, където е намерена - и още повече за излагането й в Музея на Библията.
 
Каван Конканън, професор по религия в Университета на Южна Калифорния, каза, че музеят действа като „дясна християнска националистическа библейска машина“ с връзки към „други институции, които насърчават белите евангелски, християнски национализъм, християнски ционисти форми."
 
„Моето притеснение е, че тази мозайка ще загуби действителния си исторически контекст и ще получи идеологически контекст, който продължава да помага на музея да разказва своята история“, каза той.
 
Други се противопоставят на мисълта за преместване на мозайката изобщо, преди академичното изследване да приключи.

„Много е преждевременно да преместим тази мозайка“, каза Матю Адамс, директор на Центъра за средиземноморския свят, археологически изследователски институт с нестопанска цел, който участва в разкопките в Тел Мегидо и граничещия Римски легионен лагер Legio.
 
Запитан за критиките към практиките на музея във Вашингтон, Клоха каза: „Големите музеи и изтъкнати институции, посветени на опазването на историята, трябваше да се борят с проблемите на културното наследство, особено през последните години.“
 
Въз основа на други находки от разкопките и стила на буквите в надписите, археолозите на IAA са датирали мозаечния под от трети век - преди Римската империя официално да приеме християнството и когато последователите все още са били преследвани.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР