Дребните вложители изчерпват своите спестявания в банките, а по-големите инвестират

...
Дребните вложители изчерпват своите спестявания в банките, а по-големите инвестират
Коментари Харесай

Депозитите намаляват: дребните вложители покриват разходи, големите инвестират в имоти |

Дребните инвеститори изчерпват своите спестявания в банките, а по-големите влагат в недвижими парцели, сочи експертен разбор, представен от БНР.

Данните на Българска народна банка за първото полугодие демонстрират, че на тримесечна база депозитите до 10 000 лв. понижават. Ако наклонността се резервира, това ще бъде симптом, че рецесията стартира да изчерпва спестяванията на семействата.

Кризата принуждава хората, които са изгубили или понижили приходите си, да прибегнат към спестяванията - разяснява финансовият анализатор Иван Стойков.

По-големите депозити също понижават, само че тук средствата се влагат в недвижими парцели: " Това са хора с по-дълги спестявания, с по-високи приходи и с по-големи като цяло благоприятни условия и отливът, който се осъществя на подобен размер депозити, една доста огромна част от него отива на имотния пазар ".

Годишна инфлация от 3% и най-големи растежи при питателните артикули регистрира националната статистика. Върху храните се натрупва повишаването на тока и горивата. Цените на бензина и дизела са най-високи от началото на пандемията:

" Ако фактически покачването при тях е над естественото, то чакаме също и въздействие върху главните хранителни артикули, което е в действителност главното перо на българските семейства. От порядъка на 30, 31, 32% са разноските за храна " - разяснява икономистът на КНСБ Любен Томев. Според инфлацията ще се ограничи до 3-4%, само че тежката рецесия, която следва поради пандемията, постанова актуализация на приходите на семействата .
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР