Драги слушатели на програмите на Българското национално радио! Скъпи почитатели

...
Драги слушатели на програмите на Българското национално радио! Скъпи почитатели
Коментари Харесай

Конкурсът "Пролет 2021" се възобновява

Драги слушатели на стратегиите на Българското национално радио!

Скъпи фенове на българската поп и рок музика!

Уважаеми български създатели!

В името на дългогодишна традиция, почнала в златните години на българската сцена и по силата на Закона за радиото и малкия екран, всяка година Българското национално радио организира състезанието за нова българска поп и рок ария „ Пролет “.

Първият лауреат на учредения през 1970 година конкурс, който има за цел да насърчи основаването на нови български поп и рок песни, е песента „ Яворова пролет “ в осъществяване на Мими Иванова, Паша Христова и Мария Нейкова. Сред идващите носители на огромната премията „ Пролет “ са едни от най-запомнящите се имена в българската музика – Лили Иванова, Васил Найденов, Братя Аргирови, а през новото хилядолетие място в листата на носителите на „ Пролет “ намират групи като Атлас, Д-2, БТР.

В историята на влиятелния конкурс няма нито една година спиране – по този начин ще бъде и през 2021 година. Но финалът ще бъде през лятото.

След получени сигнали от участници в тазгодишния конкурс, с моя заповед всички действия по организирането и провеждането на състезанието бяха прекратени, с цел да може да се ревизира дали са спазени всички условия на регламента и вътрешните правила на БНР.

За мое голямо страдание, инспекцията сподели, че вътрешната организация и контролът по подготовката и реализацията на състезанието са осъществени в прорез с регламента, откритите вътрешни правила и програмни правила на Българското национално радио, което наложи по-рано през днешния ден Управителният съвет да вземе решение за удължение периода за осъществяване на състезанието „ Пролет “ до 30.06.2021 година. Галаконцертът ще бъде извършен на 21.07.2021 година в Първо студио на БНР.

Днес издадох заповед 6-224, с която назначих 17 члена на селекционната комисия, които в период до 21.05.2021 година би трябвало да извършат прослушване на всички позволени до присъединяване песни в състезанието „ Пролет “, да ги оценят по критерии музика, текст, аранжимент и осъществяване, и да селектират 12 (дванадесет) от тях, които да бъдат позволени до финалния стадий на състезанието.

В случай, че две или повече песни са с еднакъв брой точки, селекционната комисия би трябвало да извърши наново гласоподаване и получилата най-голям резултат ария ще заеме последното място.

Заседанията на комисията ще бъдат провеждани идната седмица в публицистичната постройка на БНР, а членове на комисията, които не могат да участват персонално на съвещанията ще бъдат включени отдалечено през видео връзка.

Работата на комисията ще се протоколира и протоколът би трябвало да ми бъде възложен до края на работния ден на 21.05.2021 година.

Досиетата на всички песни, които ще включват мненията на членовете на комисията (за публиката членовете ще останат анонимни) ще бъдат оповестени на страницата на „ Пролет “ след 21.05.2021 година

Контролът по осъществяване на тази заповед ще извършвам персонално.

След като бъдат определени песните, продуцентът на състезанието ще приготви предложение до Програмния съвет на БНР, който ще се събере в седмицата на 24.05.2021 година, с цел да разиска и утвърди промени в програмните схеми на 11-те стратегии на БНР, с цел да се излъчва в ефир особено квалифицираното предаване „ Пролет “, с което ще се показват на аудиторията 12-те песни финалисти в състезанието.

Промените в програмните схеми на 11-те стратегии на БНР би трябвало да бъдат одобрени от Управителния съвет на БНР, който ще се събере един ден след решение на Програмния съвет (както показва Правилникът за активността на УС в БНР).

Излъчването на специфичното предаване „ Пролет “ ще стартира на 31.05.2021 година, когато ще бъде отворена и специфичната интернет-страница за гласоподаване.

Дълбоко скърбя за пропуските на сътрудниците в организационно и програмно отношение. Като началник не мога да позволи да бъде очернен интегритетът и достолепието на един толкоз обичан от музикалната общественост и българската публика песенен конкурс.

Желая на всички реализатори триумф и безстрашие!

Ваш,

Андон

===

Андон Балтаков

Генерален шеф на БНР
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР