Дойче велеЖертвите на Ковид-19 в Германия са вече над 30

...
Дойче велеЖертвите на Ковид-19 в Германия са вече над 30
Коментари Харесай

Германия може да удължи локдауна до март?


Дойче веле

Жертвите на Ковид-19 в Германия са към този момент над 30 000. А обстановката в лечебните заведения остава сериозна - леглата в интензивните отделения са все по-малко, медицинският личен състав е на ръба на силите си. На този декор удължаването на локдауна в страната става все по-вероятно.

Засега цялостните ограничавания важат до 10 януари - магазините са затворени (освен тези за артикули от първа необходимост), заведенията за хранене, кафенетата, театрите и кината - също. Още преди зимната почивка огромна част от учениците минаха към цифрово образование от вкъщи. А контактите са мощно лимитирани. " Очаквам, че на 5 януари, когато се срещнем идващия път, няма да можем да преценим с акуратност развиването и по тази причина ще се наложи да удължим локдауна ", сподели шефът на канцлерската работа Хелге Браун в изявление за телевизия RTL.

И министър председателят на провинция Саарланд Тобиас Ханс се изрече по сходен метод. Според него, " локдаунът би трябвало да бъде продължен ". А министър председателят на Тюрингия Бодо Рамелоу допуска, че " ще би трябвало да живеем с ограничавания до март ". Когато Меркел се срещне с министър председателите на обособените провинции на 5 януари, едва ли ще стане дума за разхлабване на ограниченията, счита той. " Всички ние сме на мнение, че локдаунът би трябвало да бъде продължен ", сподели още той в изявление за Германската публицистична мрежа.

Улрике Демер, говорителка на федералното държавно управление, насочи зов към жителите да се пазят изключително доста и да " се любуват деликатно " на празниците, защото броят на новозаразените към момента е прекомерно висок.

Започналото след Коледа ваксиниране на популацията е единствено дребен проблясък на вяра. Министърът на опазването на здравето Йенс Шпан моли за самообладание. По думите му, производството на ваксини е комплициран развой и не може да бъде увеличено внезапно. Федералното държавно управление и производителите BioNTech и Pfizer вършат всичко допустимо, с цел да подсигурят нови цехове както в град Марбург в провинция Хесен. " Нашата цел е още през февруари-март да разкрием произвеждане и там. Това би повишило доста количеството на създаваните ваксини ", сподели Шпан.

Днес, 29 декември, институтът " Роберт Кох " разгласи, че в страната има 12 892 новозаразени за последните 24 часа. Така от началото на пандемията до момента броят на позитивно тестваните лица е над 1,66 милиона. Жертвите на Ковид-19 са 30 978.

Същевременно Германското сдружение на лечебните заведения бие паника. " Ако федералното държавно управление не усили помощите още през първото тримесечие на 2021 година, доста клиники няма да могат да заплащат заплатите на чиновниците си ", разгласи президентът на сдружението Гералд Гас. Болниците анулират от месеци планови интервенции, заради това финансовите им средства са мощно лимитирани.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР