“Дойче веле” разказва за хляба в ЕС – първата спирка

...
“Дойче веле” разказва за хляба в ЕС – първата спирка
Коментари Харесай

Хлябът в ЕС: Люксембургски сладък хляб със страфиди и… много калории

“Дойче веле” споделя за хляба в Европейски Съюз – първата спирка е Люксембург.

Мирише ми на стафиди, мирише ми на чашка кафе. Мирише ми и... на пари
Люксембургският самун със стафиди, нещо като козунак, е супер благоуханен и богат на калории. Богата е и неговата татковина.
Снимка: bTV

Последното Велико херцогство на земното кълбо е измежду създателите на Европейски Съюз и в същото време - най-богатата страна в Евросъюза. С голяма преднина пред другите.

За празничния самун Kirmeskuchen в бездънен съд се смесват квас, една супена лъжица захар и затоплено мляко. След 15 минути се прибавят още захар и две яйца. Прави се тесто с пшеничено брашно, доста масло и щипка сол.

Снимка: bTV
След това стартира месенето, а когато работата опре до месене, някогашният министър председател на Люксембург и началник на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер е най-големият занаятчия.

С две думи: месите с деликатност, със размах и най-важното - с увереност, както Юнкер. Така поражда най-хубавата субстанция - от глутен.
Снимка: bTV

Не сте сигурни? Тогава ревизираме на мощна светлина. Разтегляте едно малко парче от тестото. Ако то остане непрозрачно, както мрежата от компании пощенски кутии в Люксембург, ще би трябвало още да поблъскате тестото. Нали желаеме бистрота! Ето ви бистрота!

Снимка: bTV

Сега прибавяте една шепа стафиди в намазана с масло форма и оставяте тестото да втаса, до момента в който набъбне двойно.

В Люксембург живеят - има-няма - половин милион души. Като вноска в бюджета на Европейски Съюз всеки от тях заплаща два пъти повече, в сравнение с един немец. Около две евро дневно - или междинната цена на един самун в Люксембург.

Снимка: bTV
Накрая намазвате тестото с жълтък и - хайде във фурната, на 190 градуса. Нагласяте кухненския часовник на 25 минути. И чакате да звънне.

И по този начин, добър вкус с люксембурския козунак! Пробвайте го дебело намазан с масло - още по-вкусен става!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР